Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Polní příprava vrcholí, studenti se stěhují do učeben

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Polní příprava vrcholí, studenti se stěhují do učeben

Počet shlédnutí: 725

​20.9.2016 • Družstvo studentů vstupujících do druhého ročníku vojenského studia na chvíli odpočívá ve stínu, který je chrání před ostrými slunečními paprsky zářijového slunce. Před několika okamžiky absolvovali jízdu BVP a několikrát vyzkoušeli výsadek a útok, než narazili na silného protivníka a stáhli se zpět do vozidla. „Chtěli jsme výcvik studentům zatraktivnit," vysvětluje podplukovník Bohumil Holenda z Katedry taktiky přítomnost dvou BVP a jednoho Pandura, které s malými přestávkami pendlují se studenty výcvikovým prostorem.

Studenti jsou v tuto chvíli v rámci závěrečného komplexního cvičení na nohou od rána předchozího dne a ke spánku mohli ulehnout nad ránem jen na tři hodiny. Jinak po celou dobu v celkem šesti fázích plní činnosti, které si osvojovali a procvičovali během předchozích týdnů praktické přípravy v poli. Celou třídenní anabázi zahájili zápočtovým testem, v němž měli doložit své teoretické znalosti. Během přesunu do oblasti cvičení probíhalo přezkušování a testy z různých oblastí, například topografie, ochrany proti zbraním hromadného ničení a zdravotnictví.

„Hlavní zátěž po celou dobu přípravy v poli nesou instruktoři, kteří studenty při činnostech vedou a také je hodnotí," popisuje podplukovník Holenda roli 19 vojáků od útvarů, kteří s přidělenými studenty tráví celé období praktického výcviku. „Když jim řekneme, co učit a jak to učit, tak to dělají velmi dobře," oceňuje podplukovník Holenda práci instruktorů.

Hlavní náplní probíhajícího cvičení je družstvo v poli. Celé dopoledne druhého dne je věnováno nacvičování útoku této jednotky, jež letos probíhá za přítomnosti již zmíněné obrněné techniky. „Je to paráda, překvapilo mě, jak se Pandur ve srovnání s BVP mnohem míň houpá," hodnotí svobodník Milan Vábek svou zkušenost poté, co vyzkoušel obě bojová vozidla. „A taky je mnohem komfortnější z hlediska nastupování a vystupování," přidává své hodnocení svobodník Oliver Ženatík.

Mezitím už do Pandura nastupuje další družstvo. „Kolena mezi kolena!" radí instruktor členům družstva, jak se ve vozidle vypořádat s nedostatkem prostoru. „A otevřete si nebesa!"  Na tuto výzvu odklápějí studenti stropní poklopy a dovnitř proudí nejen světlo, ale také vánek, který alespoň částečně mírní vedro uvnitř vozu.

Cvičení se účastní 6 čet studentů Fakulty vojenského leadershipu a 5 čet sesterské Fakulty vojenských technologií, které čítají dohromady téměř půldruhé stovky studentů. Jedna z čet se po absolvování výsadků z bojových vozidel přesouvá několik set metrů dolů po svahu na okraj lesa, v němž se rozmisťuje mimo boj. Odtud pak vyrazí provádět dvě taktické činnosti – bojové patrolování a útok na objekt zteče. Zatím zde však studenti budují provizorní lůžka chráněná před deštěm. „Toto není dobře postavené, zbytečně bude utíkat teplo," hodnotí jedno z míst odpočinku vrchní praporčík UO štábní praporčík Libor Pliešovský na základě svých bohatých praktických zkušeností. „Ještě musí zlepšit poslech, nemají to nadrilováno," odpovídá mu jeden z instruktorů na dotaz, jak se studenti pohybovali během nočního přesunu.    

Dovednosti, znalosti a postoj studentů jsou během celého cvičení průběžně hodnoceny a tyto výstupy slouží jako podklady pro udělení zápočtu z předmětu Příprava v poli. Jeho poslední součástí jsou ostré střelby, které nadcházející druháci z Fakulty vojenského leadeshipu absolvují v tomto týdnu. Současně končí také základní příprava nováčků obou brněnských fakult, kteří se přesunou do Brna a na samotném konci září budou slavnostně imatrikulováni.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa