Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pozornosti veřejnosti se na Dnech NATO v Ostravě těšila i Univerzita obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pozornosti veřejnosti se na Dnech NATO v Ostravě těšila i Univerzita obrany

Počet shlédnutí: 679

​19.9.2016 • Mnozí návštěvníci, kteří o víkendu i přes nepřízeň počasí zavítali na Dny NATO v Ostravě a Dny vzdušných sil AČR, využili možnosti informovat se o nabídce vojenského studia na Univerzitě obrany a uplatnění absolventů – důstojníků v českých ozbrojených silách. Dělo se tak v prezentačním stanu Univerzity obrany, kam přicházeli zejména studenti třetího a maturitního ročníku středních škol často doprovázeni svými rodiči.

Studenti Univerzity obrany objasňovali svým vrstevníkům podmínky přijetí a studia v souvislých magisterských studijních programech, odpovídali na otázky týkající se života na univerzitě, materiálního a finančního zabezpečení studentů a jejich polního výcviku ve výcvikovém prostoru. Nezapomínalo se ani na výhody studia na vojenské vysoké škole a také na závazky k službě v AČR po skončení studia. Zájemci o studium tak vždy dostali potřebné informace o možnostech studia na Univerzitě obrany a budoucí kariéře důstojníka české armády.

Univerzita obrany také připravila pro návštěvníky Dnů NATO možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia, a to sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem především mladších návštěvníků a jejich výkony překračovaly minimální hranici pětatřiceti cviků. Někteří chlapci dosáhli i padesátky a získali hodnotnou odměnu. 

Prezentační místo Univerzity obrany vhodným způsobem doplňoval vystavený víceúčelový robotický prostředek UGV Taros V2 z produkce státního podniku VOP CZ, na jehož vývoji participují někteří vědečtí pracovníci univerzity. Taros V2 je určen pro bojovou a logistickou podporu mechanizovaných, průzkumných a speciálních jednotek ve složitém operačním prostředí s vysokou mírou rizika. Automatizovaný robotický pozemní systém Taros V2 je koncipován modulárním způsobem (4x4, 6x6, 8x8) s možností dovybavení zbraňovými, robotickými a senzorickými systémy. 

Dnů NATO a Dnů vzdušných sil AČR na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě se účastnilo rekordních 21 zemí. Se sobotní, deštěm poznamenanou účastí dorazilo celkem 130 tisíc návštěvníků. Na nebi se během víkendu v derniéře předvedl vrtulník Bo-105 německých sil, které s ním jako jediné mohou létat akrobacii, stíhačky Eurofighter Typhoon ze všech pěti evropských zemí, které jej provozují, jeho francouzská „sestra" Rafale či čtyři generace švédských stíhaček, od „létajícího sudu" J-29 až po JAS-39 Gripen v českých barvách. Jedinečný zážitek přinesli italští akrobaté Frecce Tricolori. 

Na zemi pak diváci mohli zblízka vidět bombardéry B-1 a B-52, přičemž první zmíněný stroj zavítal do České republiky vůbec poprvé. Američané se v Česku účastnili cvičení Ample Strike, což umožnilo jejich hojnější účast. Tu nabídlo i Německo, které bylo letos partnerskou zemí. Na statice prezentovalo nový transportní letoun A400M, v pozemních ukázkách se předvedl tank Leopard 2. Své výrobky představily také domácí firmy obranného průmyslu, např. diváci mohli obdivovat jízdní vlastnosti víceúčelového obrněného vozidla Titus z dílny společnosti TATRA TRUCKS. 

Armáda České republiky představila celou řadou akcí, mezi kterými nechyběla například ukázka boje o osadu prezentovaná vojáky 102. průzkumného praporu. Celé akci předcházely údery na pozemní cíle protivníka provedené bitevníky L-159 a vrtulníky Mi-24. Následně se do boje o osadu zapojila těžší technika 7. mechanizované brigády a německého Bundeswehru. Střelba tanků T-72 M4CZ, Leopard a 120 mm samohybných minometů PRAM zlomila poslední odpor. Vše dokončil rychlý útok osádek bojových vozidel pěchoty BVP 2, které obec „vyčistily" od protivníka. 

V dalších částech programu se naše armáda prezentovala při dynamických a statických ukázkách pilotáže letounu JAS-39 Gripen, vrtulníku Mi-24/35, W3 Sokol, dopravních letounu CASA C-295M, Airbusu A-319, Jak-40 a L-410FG. Vojáci demonstrovali rovněž přepad objektu a osvobození rukojmích. Z vojenské pozemní techniky měli návštěvníci možnost vidět  např. kolová obrněná vozidla Pandur II, Iveco a Dingo. 

Dnů NATO v Ostravě a Dnů vzdušných sil AČR se účastnily armádní, policejní, záchranářské a celní jednotky. Na slavnostní zahájení akce do Mošnova dorazil nejen ministr obrany Martin Stropnický, první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jiří Baloun, policejní prezident generálmajor Tomáš Tuhý, ale také premiér Bohuslav Sobotka a předseda sněmovny Jan Hamáček.

Autor: Pavel Pazdera      

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa