Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucí důstojníci Generálního štábu zahájili studium na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Budoucí důstojníci Generálního štábu zahájili studium na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1140

​6.9.2016 • První zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun v pondělí hodinu po poledni v aule Univerzity obrany slavnostně zahájil nový běh kariérových kurzů, které jsou součástí programů celoživotního vzdělávání důstojníků Armády České republiky. Studium v rámci 31. kurzu Generálního štábu a Kurzu pro vyšší důstojníky zahájilo celkem 53 příslušníků důstojnického sboru.

Posluchače kurzů uvítal na půdě Univerzity obrany její rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl, který dobu, po niž bude výuka probíhat, označil za turbulentní s ohledem na vývoj situace v euroasijském regionu i v dalších oblastech. „Tato situace bude vymezovat přístup lektorů při výuce, ale i obsah kurzů tak, abyste byli schopni reagovat na hrozby, které tato doba přináší," uvedl generál Přikryl. První zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jiří Baloun ocenil stoupající úroveň kariérových kurzů a snahu Univerzity obrany a Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií, které je jejich garantem, o větší zaměření kurzů na praktickou část přípravy.

Sedmiměsíčního Kurzu Generálního štábu pro vybrané vyšší důstojníky k přípravě na významné funkce se stanovenou hodností plukovník nebo brigádní generál se zúčastní 28 posluchačů. Výuka v kurzu je zaměřena na strategické řízení, bezpečnostní a obrannou politiku, leadership a vojenské umění.   

V Kurzu pro vyšší důstojníky se budou vzdělávat důstojníci v hodnosti od kapitána s předpoklady pro zastávání velitelských a štábních funkcí se stanovenou hodností major a podplukovník. Výuka v prezenční formě pro 25 posluchačů potrvá pět měsíců a bude zaměřena na bezpečnostní a obrannou politiku, obranné plánování, leadership a vojenské umění.   

Na pondělní zahájení prezenčních kurzů naváže ve středu start Kurzu pro vyšší důstojníky v kombinované formě, který s využitím elektronického systému řízení studia MOODLE trvá deset měsíců. Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany na základě nového konceptu kariérového vzdělávání takto připraví pro velitelské a štábní funkce se stanovenou hodností major a podplukovník 55 důstojníků české armády.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa