Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Cihelna 2016 za účasti Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Cihelna 2016 za účasti Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 997

​22.8.2016 • Ve dnech  19. - 20. srpna 2016 se konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje a za podpory hlavního účastníka Armády České republiky na nedaleké louce poblíž městečka Králíky na Pardubicku, tradiční vzpomínková vojensko-historická akce pod názvem „Den Sil podpory Armády České republiky – CIHELNA 2016". Hlavním pořadatelem bylo město Králíky a ARMYFORT s.r.o. – provozovatel vojenského muzea. V pořadí již devatenáctý ročník akce Cihelna přivítal nejen příznivce vojenské historie, ale i milovníky vojenské techniky a současné výzbroje z řad široké veřejnosti.

Králická Cihelna nesoucí název po místním pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny" je jednou z největších akcí Armády ČR a klubů vojenské historie, která je určena rozsáhlé veřejnosti. Nejinak tomu bylo i letos, kdy akci navštívilo také díky nádhernému počasí tisíce zájemců o vojenskou historii našeho státu. Davy zájemců přicházely do prostoru konání akce již na veřejnou generálku v pátek odpoledne. Po jejím úspěšném zvládnutí si návštěvníci mohli vychutnat páteční kulturní večer na Velkém náměstí v Králíkách, kde zazpívala populární česká zpěvačka Věra Špinarová s doprovodnou skupinou, zahrála Posádková hudba Olomouc, vystoupily Mažoretky z Brodku u Přerova a večer byl zakončen koncertem skupiny PLAZMA rock. 

Po zahájení druhého dne koncertem Posádkové hudby Olomouc a seskokem výsadkářů s vlajkami České republiky se dostali ke slovu zástupci pořadatelů. Hosty a návštěvníky přivítali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starostka města Králíky Jana Ponocná. Za armádu ČR se zúčastnili ředitel Sekce podpory MO generálmajor Jaromír Zůna, ředitel Agentury logistiky brigádní generál Jaroslav Trakal a další představitelé Ministerstva obrany ČR a Generálního štábu Armády ČR. 

Pořadatelé si pro všechny návštěvníky letošního devatenáctého ročníku připravili bohatý a velmi rozmanitý program dynamických a statických ukázek, při kterých prezentovaly své síly jednotlivé složky Armády ČR, Integrovaný záchranný systém, Celní správa ČR, Policie ČR, Vězeňská služba ČR a samozřejmě vojensko-historické kluby. Ve svých statických expozicích představila Armáda ČR širokou škálu soudobé techniky, výstroje a výzbroje. Kromě armádní techniky byla vystavena i technika Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Celní správy ČR a samozřejmě nechyběla ani technika vojenských historických klubů, která se postarala o historickou ukázku na téma: „Tam kde neustoupili… těžký návrat do vlasti". Tato mezi diváky atraktivní ukázka byla k vidění dokonce dvakrát během celého dne. Po celou dobu konání akce si veřejnost mohla také prohlédnout vojenské muzeum a zpřístupněné pevnosti z let 1935 – 1938. 

Na této významné akci nechyběla ani Univerzita obrany jako jediná vojenská vysoká škola v České republice, která zde prostřednictvím svých zástupců nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. O stan Univerzity obrany byl velký zájem a naši poradci tak byli neustále zahrnováni dotazy, na které dokázali vždy profesionálně odpovědět a tazatelům tak poskytli co nejpodrobnější informace.

Autor: Hana Šmerdová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa