Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Úžasné nasazení a obdivuhodné výkony návštěvníků prezentace Univerzity obrany v Olympijském parku v Lipně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Úžasné nasazení a obdivuhodné výkony návštěvníků prezentace Univerzity obrany v Olympijském parku v Lipně

Počet shlédnutí: 514

​17. 8. 2016 • Prostor pod lanovkou na Kramolín v Lipně se stal třetí srpnové úterý dějištěm Dne Armády ČR zařazeného do programu Olympijského parku Rio – Lipno 2016. Stánek Univerzity obrany byl po celou dobu armádní prezentace svědkem obrovského zájmu návštěvníků, kteří si zde mohli vyzkoušet svoji fyzickou a zdravotní kondici nebo střelbu na pistolovém trenažéru.

Testování fyzické zdatnosti

Univerzita obrany si připravila pro návštěvníky armádní prezentace možnost vyzkoušet si jednu ze dvou disciplín testu fyzické zdatnosti, který je součástí přijímacích zkoušek do vojenského studia - sedy-lehy za jednu minutu. Tato zkouška se stala cílem jak mladších návštěvníků, tak i věkově pokročilejších, kteří si chtěli na žíněnkách vyzkoušet, co ještě dovedou. A jedno měli všichni cvičící společné - úžasné nasazení a obdivuhodné výkony. Spokojení se svým výkonem odcházeli jak ti, kteří dokázali pokořit hranici 50 sedů-lehů, tak i ostatní, kteří na takový počet nedosáhli. 

Na dalším pracovišti návštěvníci ve velké míře využívali možnost měření tělesného složení na bioimpedanční váze, kterou obsluhovali studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a každý výsledek pak se zájemci individuálně rozebírali. „ Měření zájemcům ukáže především velikost, poměr a rozložení svalové a tukové tkáně. Při zvýšené aktivitě se sníží množství tělesného tuku a fyzická kondice jednotlivce se podle toho změní, i když hmotnost zůstává neměnná. Z výpočtu energetického výdeje organismu v klidovém stavu lze zase vyčíst potřebný příjem kalorií i optimální potřebu fyzické aktivity vzhledem k životnímu stylu", uvedl budoucí lékař rotný Ondřej Blažek. Zástupci Univerzity obrany také průběžně seznamovali návštěvníky s možností studia na jednotlivých fakultách. 

Návštěva náčelníka Generálního štábu AČR

Prezentaci útvarů Armády ČR si prohlédl také náčelník Generálního štábu Josef Bečvář, který zavítal také do stánku Univerzity obrany, kde se zajímal o zájem návštěvníků vyzkoušet si svoji fyzickou kondici. „Armáda a sport k sobě neodmyslitelně patří, protože fyzická zdatnost je jedním ze základních předpokladů vojenské profese. Jsem rád, že nás oslovil Český olympijský výbor a příslušníci AČR se tady mohou představit," shrnul náčelník Generálního štábu důvod, proč se AČR na olympijském parku prezentovala. 

Ukázky vojenské techniky

Vedle Univerzity obrany se armádní prezentace účastnili ženisté z 15. ženijního pluku s ukázkou pyrotechnických robotů TALON a tEODor. Příslušníci brigády rychlého nasazení z Chrudimi a Jindřichova Hradce představili lehké obrněné vozidlo IVECO a bojové vozidlo Kajman a příslušníci 25. plrp ze Strakonic předvedli veřejnosti lehkého obrněnce Dingo spolu s průzkumným čidlem RVR a protiraketovým kompletem RBS-70. Rekrutační pracoviště České Budějovice poskytovalo informace o podmínkách vstupu do armády a aktivní zálohy, kterou reprezentovalo deset přítomných příslušníků zálohy KVV jihočeského krajského města.

Velký zájem menších dětí trvale poutal skákací hrad a aquazorbing, míče pro běhání na vodě, kde trpělivě čekali, až na ně přijde řada. V odpoledních hodinách pozdravily armádní prezentaci nízkým průletem dva stíhací letouny JAS-39 Gripen z čáslavské letecké základny. Celou atmosféru armádního dne vhodně doplňovaly vystoupení hudebního tělesa Swing-Dixie vojenské hudby Olomouc.  

Ve vlastním areálu Olympijského parku se ve stejný den souběžně s armádní prezentací očekávalo s napětím vystoupení prvních olympioniků, kteří se po příletu z brazilského Ria de Janeiro do Prahy v úterních ranních hodinách hned vypravili třemi armádními vrtulníky přímo na Lipno, aby se zde poprvé po návratu setkali s veřejností.


Autor: Vladimír Šidla, foto: autor a army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa