Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nováčci vstřebávají základy, svobodníci a desátníci cvičí v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nováčci vstřebávají základy, svobodníci a desátníci cvičí v poli

Počet shlédnutí: 601

15.8.2016 • Učebny, nástupní plochy a další prostory Velitelství výcviku – vojenské akademie ve Vyškově a přilehlý výcvikový prostor jsou v současnosti z velké části zaplněny studenty Univerzity obrany. Zatímco více než tři stovky letošních nováčků se v prvních dnech dvouměsíční základní přípravy seznamují s prvními písmeny profesionální vojenské abecedy, jejich předchůdci z vyšších ročníků zde absolvují letní část přípravy v poli.

V polovině druhého týdne základní přípravy navštívili nové adepty vojenské profese prorektor pro vnitřní řízení plukovník Miloslav Bauer a proděkan Fakulty vojenských technologií podplukovník Luděk Jedlička. Postupně navštívili několik učeben a také prostory, v nichž právě pracovníci vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy prováděli fyzické testy budoucích vojáků, které pak budou porovnávány s výsledky po prvním roce vojenského výcviku. V jednotlivých učebnách ve stejné době procházejí další čety teoretickou částí výcviku, například z oblasti topografie či chemické ochrany.  Plukovník Bauer oslovuje studenty jménem vedení univerzity a hovoří o některých aspektech vojenského kariéry, na jejímž počátku se přítomní vojíni a vojínky právě nacházejí. Dělí se s nimi také o čerstvou zkušenost ze slavnostního ceremoniálu, během nějž převzal velení Vzdušných sil AČR brigádní generál Jaromír Šebesta.

Studenti dalších dvou ročníků tráví letní běh polní přípravy na několika lokalitách výcvikového prostoru a jejich zaměstnání někdy připomínají minci o dvou stranách. Několik čet nacvičuje pohyb v nebezpečném prostoru. Vždy polovina družstva se rozmisťuje na ploše, symbolicky vymezující obrys vozidla a pak studenti postupně zajišťují okolní prostor. „Na tomto místě nikdo nebyl," staví se instruktor za „vozidlo" a poukazuje tak na chybu, která by v praxi mohla znamenat ohrožení. O kus dál četa nacvičuje kontrolu propustky pod silnicí a odhalení případné výbušné nástrahy. A právě základy nakládání s ženijní municí si osvojují studenti na cvičišti u svaté Anny. Členové jednotlivých družstev poklekají a připravují se zapálit zápalnici. Připravenost k tomuto úkonu signalizují zvednutou rukou, protože v puse drží druhou zápalku pro případ, že by s tou první nebyli úspěšní. Za chvíli se vzduch plní dýmem ze zápalnic, na jejichž konci však zatím chybí výbušnina. Odpálení skutečné 75gramové tritolové nálože a s tím spojené psychické napětí čeká studenty týž den v odpoledních hodinách. Po úspěšném provedení úkolu si budou moci odškrtnout splnění další z požadovaných součástí praktického výcviku.


Autor: Viktor Sliva​   ​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa