Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Simulovaná stavba unikátního mostního provizoria na Labi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Simulovaná stavba unikátního mostního provizoria na Labi

Počet shlédnutí: 388

​19.7.2016 • Vojenští geografové z geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce a ženisté z Univerzity obrany v Brně minulý týden na největším společném cvičení prokázali své schopnosti při simulaci stavby mostních provizorií.

Scénář dvoudenního cvičení, kterému předcházelo půlroční plánování, byl tento: Živelná pohroma zničila most po proudu Labe směrem do Litoměřic na silnici první třídy. Je třeba vybudovat mostní provizorium a příjezdové komunikace včetně manipulačních prostor v blízkosti mostu.

Vlastní cvičení neprobíhalo pouze v prostoru stavby mostního provizoria v Litoměřicích, ale v dalších třech lokalitách – v Praze, Dobrušce a Brně. Kromě příslušníků Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu a expertů Katedry ženijních technologií UO byli do cvičení zapojeni příslušníci 15. ženijního pluku a 24. základny dopravního letectva. Bylo třeba se připravit na všechny možné scénáře, které by mohly nastat v praxi. Zkoušelo se vše od počátku, až k předání výsledného projektu. Pouze samotná stavba provizoria se odehrávala na monitoru projektantů. V tomto případě šlo o projekt, který nemá v ČR obdoby při přemostění v délce zhruba 180 metrů oproti obvyklým 20 až 40 metrům. Hlavními úkoly cvičení bylo vyškolit personál a zapojit do procesu přípravy podkladů nové technologie.

„Kdo pomáhá rychle, pomáhá dvakrát," uvedl podplukovník Ing. Jiří Skladowski, náčelník odboru geografického zabezpečení Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu – řídící cvičení. Vojáci musí být doslovně na písknutí v terénu. Geodeti zaměřují prostor stavby pomocí nejmodernější soudobé měřičské aparatury. Zaměřené výsledky jsou zpracovávány a následně odesílány z mobilního geografického prostředku SGEOB, kde jsou zároveň tištěny i veškeré podklady včetně vytvořených speciálních map. Profil dna Labe v místě stavby a další podpůrné meteorologické a hydrologické údaje jsou zabezpečeny přímo v místě mobilním hydrometeorologickým prostředkem.

Od roku 2006 je na Katedře ženijních technologií UO unikátní laboratoř Reach-Back, která kromě jiných funkcí poskytuje technologické zázemí pro projektování náhradních přemostění při podobných událostech. Komunikace s geodetickými týmy v terénu je zabezpečena i formou videokonferencí tak, aby mohl projektant v brněnské laboratoři mít přímé spojení s jednotkami v terénu. I zmíněný způsob komunikace je novinkou, která se na tomto cvičení zkoušela poprvé. Moderní technologie jsou tak naplno využity v praxi.

Příslušníci Katedry ženijních technologií v rámci tohoto cvičení otestovali nové cloudové řešení Informačního portálu ženijního vojska (IPŽV), které nahrazuje původní serverové řešení umístěné přímo na katedře. Na portál byla ukládána všechna projekční data, která byla během cvičení generována. „Nové technické řešení IPŽV umožňuje plnohodnotně využít všechny funkcionality, které portál svým uživatelům poskytuje. Cvičení jednoznačně potvrdilo správnost transformace portálu do nového cloudového prostředí. Jsem velmi rád, že naše spolupráce s Vojenským geografickým a hydrometeorologickým úřadem v Dobrušce a 15. ženijním plukem v Bechyni je na nadstandartní úrovni a je pravidelně prověřována podobnými cvičeními, jakým bylo to v Litoměřicích,“ řekl vedoucí katedry plukovník doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D.

 

​Autor: redakce, foto: Michal Voska a archiv UO​​​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa