Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Státní závěrečné zkoušky

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Státní závěrečné zkoušky

Počet shlédnutí: 765

​15.7.2016 • ​​Před jednou ze zkušebních místností v prvním patře budovy Kounicova 44 stojí proti sobě šest studentů, kteří budou za chvíli obhajovat své bakalářské práce a prokazovat znalosti nabyté během předchozích tří let studia, a šest pedagogů, kteří budou posuzovat, zda tyto znalosti jsou dostatečné pro udělení titulu bakalář. Státní závěrečné zkoušky na brněnských fakultách Univerzity obrany jsou v plném proudu.

„Nebojte se zeptat, pokud ve vybrané otázce nebudete něčemu rozumět, neznamená to, že byste něco nevěděli," povzbuzuje studenty k aktivnímu přístupu předseda komise docent Zdeněk Flasar poté, co představil jednotlivé členy zkušebního sboru. Ten šestici nastoupených studentů za chvíli vystaví do nezvyklé situace – bude totiž prozkoumávat úroveň znalostí adeptů na bakalářský titul v oboru Velitel průzkumných jednotek.

Ve chvíli, kdy první čtyři studenti skončí prezentaci a obhajobu své práce, první z nich, četař Adam Fiala se vrací a vybírá ze tří sloupců po jedné zkušební otázce. Po písemné přípravě na potítku postupně přednáší odpovědi z oblasti ekonomie, vojenského managementu a taktiky. „Ano, připouštím, ale nemohu si teď uvědomit, která to je," odpovídá četař Fiala na doplňující otázku předsedy komise, zda je ochoten připustit existenci i další formy bojového rozkazu kromě oněch dvou, které zmínil. „To je skutečně taktická odpověď," oceňuje docent Flasar reakci studenta zkoušeného z taktiky, nadále však požaduje příslušnou konkrétní informaci.

„Komise po vás bude chtít, abyste prokázali znalosti, které jste nabyli v předchozích letech a abyste je aplikovali s akcentem na téma vaší diplomové práce," sezn​amuje v další z místností šestici civilních studentů s cílem státní zkoušky předseda komise profesor František Božek z Katedry krizového řízení. Jako první začíná obhajobu své práce bakalářka Denisa Kucharská, která jako téma zvolila Ostrovní systém vybraného objektu, v tomto případě domácí fotovoltaickou elektrárnu. „Je to výhodné nejen z hlediska úspory nákladů na energie, ale také jako krizové zabezpečení," říká studentka oboru Bezpečnostní management a dodává: „Sami o tom výhledově uvažujeme."

Přesah do praxe měla také diplomová práce nadporučíka Františka Žáka, jejíž zpracování posuzovala komise vedená profesorem Petrem Hajnou z Katedry managementu. Nadporučík Žák využil osobní zkušenosti získané v praktickém působení na útvaru a v rámci své práce, která završila jeho navazující magisterské studium v kombinované formě, vytvořil návrhy na zlepšení procesu pořizování majetku a náhradních dílů.

Státní závěrečné zkoušky probíhají na obou brněnských fakultách UO od pondělí 11. července a budou pokračovat i v příštím týdnu. Na Fakultě vojenských technologií o završení příslušné etapy vzdělávání usiluje celkem 212 studentů, z toho ve vojenském prezenčním studiu 81 potencionálních bakalářů a 66 magistrů. Na Fakultě vojenského leadershipu se o tit​ul bakalář uchází 54 vojenských studentů a navazující magisterské studium se pokouší úspěšně završit dalších 27 vojáků.

 

​Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa