Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla Den ozbrojených sil ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla Den ozbrojených sil ČR

Počet shlédnutí: 327

​​1.7.2016 • ​Slavnostní nástup jak stálého stavu a občanských zaměstnanců, tak domácích a zahraničních vojenských studentů Univerzity obrany v Kasárnách Šumavská u příležitosti Dne ozbrojených sil ČR se uskutečnil téměř přesně v den výročí události, která se stala podnětem k vyhlášení tohoto památného dne. Před 98 lety se na pláních u města Darney uskutečnila slavnostní přísaha šesti tisíc česk​ých a slovenských legionářů, příslušníků nově vzniklé Československé brigády.

Spolu s bojovým praporem Univerzity obrany bylo u této příležitosti před nastoupené jednotky přineseno pět bojových a historických praporů z období 1. a 2. světové války, jejichž prostřednictvím je možné připomenout si bojová vystoupení předchůdců dnešních vojenských studentů. Blíže byl představen prapor 23. střeleckého pluku čs. legií ve Francii. Ten, třebaže byl zformován až těsně po skončení 1. světové války v prosinci 1918 v západofrancouzském městě Cognac, utrpěl vysoké ztráty v létě 1919 v krvavých bojích proti maďarské armádě na jižním a středním Slovensku.

Rektor–velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém projevu kromě zhodnocení role československých legionářů ve Velké válce i v období tzv. první Československé republiky zdůraznil i jejich význam pro dnešek: „Je na nás, abychom dokázali v myšlení mladé vojenské generace, při odpovědné výchově nových studentů, odkaz československých legií dále rozvíjet a tvořivě, zdůrazňuji slovo tvořivě, z něj čerpat ponaučení pro naši vlastní práci v dnešní době," uvedl generál Přikryl.

Slavnostní nástup se také stal vhodnou příležitostí pro ocenění těch vojáků z povolání i studentů, kteří svou prací přispěli k rozvoji a upevňování dobrého jména nejen Univerzity obrany, ale celé Armády České republiky. Čtyři příslušníci UO převzali Medaile za službu v ozbrojených silách ČR a následně rektor-velitel předal Cenu rektora UO za studentskou tvůrčí činnost v akademickém roce 2015/2016 četaři Jakubu Svobodovi, rotnému Davidu Vaškovi a rotnému Jiřímu Kotkovi za úspěšnou účast v letošních vědeckých konferencích v rámci svých fakult.

Nástup Univerzity obrany u příležitosti Dne ozbrojených sil ČR jako tradičně završil slavnostní pochod.

 

Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa