Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nahlédnutí pod univerzitní pokličku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nahlédnutí pod univerzitní pokličku

Počet shlédnutí: 526

​​30.6.2016 • „Pozor, výstřel!" rozléhá se varování podplukovníka Romana Vítka balistickou laboratoří v areálu Kasáren Šumavská a dlaně na uši si přikládá desítka přítomných mladíků. Další mladík, jehož uši chrání sluchátk​a, střílí podle pokynů ze zkušebního zařízení a studenti strojírenské průmyslovky tak v praxi sledují, jak na tomto špičkovém pracovišti probíhá testování munice.

Martin Hryciow reaguje na dotaz, jak zkušební výstřel proběhl, překvapivě zasvěceně: „Chodí to přesně, líbí se mi to." Vysvětlení přichází následně – zkušenosti se zbraněmi již získal na střelnici. Jeden z jeho kolegů si vyžádal k prohlédnutí zkušební náboj, další se zajímá o rozdíl mezi celoplášťovou a expanzní střelou.

Mezitím se druhá skupina studentů Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Brno Sokolská seznámila s vybavením nedaleké laboratoře optických přístrojů, kde jim zasvěcený výklad poskytl major František Racek a nechal mezi návštěvníky kolovat ukázky různých optických zařízení. Na zdejší Katedře zbraní a munice si pak mladíci prohlédli ještě specializovanou učebnu munice a rakety používané u PVO. Součástí návštěvy zmíněné katedry byla také prohlídka haly s ukázkami bojové techniky od minometů, děl až po samohybnou kanonovou houfnici Dana.

Na druhé z navštívených součástí Fakulty vojenských technologií, tedy na Katedře strojírenství se středoškoláci podrobně seznámili s pěti laboratořemi, které jsou vybaveny moderními přístroji se zaměřením na analýzu chemického složení, defektoskopii, měření a topografii povrchů a zjišťování mechanických vlastností materiálů. Odborný výklad zde prováděli podplukovník David Kusmič a nadporučík David Dobrocký.

„Využili jsme skutečnost, že otec jednoho z našich studentů pracuje na Univerzitě obrany a jeho prostřednictvím jsme tuto instituci oslovili," osvětluje pedagožka Mgr. Irena Nevařilová začátek cesty, která vedla až ke středeční návštěvě pracovišť jediné vojenské vysoké školy v ČR. „Je to jedna z mých variant," odkrývá své plány Martin Hryciow na dotaz, zda uvažuje o studiu na Univerzitě obrany.

Studenti druhého ročníku nejstarší střední školy na Moravě se na úvodním brífinku dopolední exkurze seznámili také s nabídkou vojenského a civilního studia na fakultách Univerzity obrany. Možnosti studia jim přiblížil vedoucí skupiny marketingu Pavel Pazdera, který také odpovídal na zvídavé dotazy.

​​ 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa