Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentovala na Bahnech

Počet shlédnutí: 801

​27.6.2016 • Armádní nadšenci ze všech koutů České republiky, ale i zahraničí opět zavítali do dnes již bývalého vojenského prostoru Brdy u Strašic na armádní akci Bahna 2016. Tato velkolepá přehlídka vojenské techniky proběhla před zraky téměř padesáti tisíc návštěvníků, kteří si přišli prohlédnout velmi poutavé a atraktivní ukázky v podání jednotlivých složek Armády České republiky ale i historických klubů, které jsou s Bahny neodmyslitelně spjaty.

Akce proběhla za účasti náměstka pro řízení sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany Jakuba Landovského, náčelníka Generálního štábu Armády ČR armádního generála Josefa Bečváře, velitele pozemních sil generálmajora Jána Gurníka, ministra životního prostředí Richarda Brabce a mnoha dalších čestných hostů. Akci podpořila Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Muzeem na demarkační linii, Československá obec legionářská, kluby vojenské historie, složky Integrovaného záchranného systému a Policie České republiky.

Zahájení samotné akce proběhlo v podání vzdušných​​ sil, které předvedly ukázkový průlet dopravního letounu C-295M CASA s doprovodem dvou bojových letounů JAS-39 Gripen a dvou letounů L-159 ALCA. Následovalo defilé historické techniky, současné techniky Armády ČR s hromadným seskokem výsadkářů a defilé zahraničních armád Slovenska, Polska, Rakouska a Spojených států amerických. Poté následovala dynamická ukázka soudobé Armády ČR a historické ukázky v podání historických klubů. V dynamické ukázce se letos poprvé představil i vrtulník amerických ozbrojených sil AH-64 Apache, který divákům ukázal část svých manévrovacích schopností.

Na tak významné akci nechyběla samozřejmě ani Univerzita obrany, která zde prostřednictvím svých zástupců nabízela zájemcům možnosti studia na jednotlivých fakultách. Potenciálním uchazečům tak byly představeny zejména vojenské magisterské studijní programy nebo třeba podmínky a specifika studia na této jediné vojenské vysoké škole v České republice.

 

Autor: Roman Hanzlík​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa