Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Oslava dětského dne ve vojenském prostoru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Oslava dětského dne ve vojenském prostoru

Počet shlédnutí: 234

​23.6.2016 • ​Již popáté připravil Závodní výbor Základní organizace Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády na Univerzitě obrany ve spolupráci s fondem kulturních a sociálních potřeb Univerzity obrany pro děti zaměstnanců Univerzity obrany při příležitosti Mezinárodního dne dětí Dětský den ve Vojenském výcvikovém prostoru Dědice. 

Stejně jako v předchozích letech nad přípravou celé akce bděla její hlavní organizátorka Mgr. Iva Taušová, která společně s dalšími členy pořadatelského týmu připravila a zajistila vše potřebné k tomu, aby autobus s dětmi a jejich rodiči či jinými příbuznými mohl první červnový pátek odpoledne vyrazit směr Vyškov.

Po příjezdu do prostoru nedaleko srubového tábora, který organizátoři vybrali jako vhodné místo pro vybudování „vojenské ležení", čekalo na více než pět desítek účastníků akce vydatné posilnění – nefalšovaný vojenský guláš. Jakmile bylo dojedeno, vydali se všichni stavět „lesní přístřešky", v nichž měli strávit jednu noc. Během několika desítek minut vyrostla mezi stromy celá řada nejrůznějších příbytků. Většinou se jednalo o stany, pouze ti odvážnější využili přírodní materiály doplněné plachtami či celtami. Když se zešeřilo, nastal ten pravý okamžik pro lesní stezku odvahy. Větší, ale i ty menší děti ji zvládly bez větších problémů. Svoje dojmy z nočního lesa si pak mohly sdělit u táboráku při opékání špekáčků.

Sobotní ráno proříznul ostrý zvuk píšťalky, což nepředstavovalo nic jiného než signál k budíčku, následné rozcvičce a hlavně k vydatné snídani. Když všichni načerpali potřebnou energii z připraveného proviantu, tak se přesunuli do míst, kde si mohli pod odborným dohledem vyzkoušet překonávání vodních překážek, střelbu ze vzduchovky a zejména jízdu na koních, kterou pro ně připravili členové nedalekého jezdeckého oddílu. Kolem poledne pak následovaly ukázky činnosti příslušníků Vojenské hasičské jednotky ve Vyškově a ti odvážnější si mohli na vlastní kůži například zkusit, jak náročné je držet proudnici při hašení požáru.

Za prokázané znalosti a šikovnost děti před odjezdem domů obdržely pamětní diplomy a tašky s drobnými dárky. Na zdárném a úspěšném průběhu celé akce a především na tom, že všichni si z vojenského prostředí odváželi celou řadu hezkých zážitků, se podíleli kromě odborové organizace také Univerzita obrany a příslušníci skupiny Commandos pod vedením doc. Ing. Zdeňka Flasara, CSc.

 

Autor: Miloslav Havlín​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa