Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Má role není velet, ale vyjednávat, uvedl generál Pavel v diskusi se studenty Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Má role není velet, ale vyjednávat, uvedl generál Pavel v diskusi se studenty Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 524

​​22.6.2016 • Předseda Vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel v rámci svého pobytu v České republice absolvoval spolu s členy svého týmu v úterý dopoledne na půdě Univerzity obrany dva workshopy. O bezpečnostních otázkách nejprve diskutoval se studenty vojenského akreditovaného studia a následně pak s posluchači kurzu pro vyšší důstojníky a pracovníky Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií.

V první části svého pobytu v České republice se armádní generál Petr Pavel setkal v Praze s náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským a velením Armády ČR. Poté vystoupil na Univerzitě Karlově s přednáškou na téma „Budoucnost NATO". Druhý den pak předsedu Vojenského výboru NATO a členy jeho kanceláře čekala návštěva Brna, kde byli nejprve přijati hejtmanem Jihomoravského kraje Michalem Haškem, se kterým diskutovali otázky aktuálních bezpečnostních výzev v Evropě i ve světě, pohled na postavení a politiku Ruska a Číny. Hejtman delegaci představil jižní Moravu jako region s bohatou historií, a to i vojenskou, a jako region vědy, výzkumu a inovací včetně soustředění vojenského vysokého školství v České republice.

Na Univerzitě obrany generála Petra Pavla a jeho delegaci přivítal v zastoupení rektora-velitele prorektor pro vnitřní řízení plukovník gšt. Miloslav Bauer, který vzácného hosta doprovázel po celou dobu jeho pobytu. Význam události podtrhuje skutečnost, že se jednalo o první návštěvu předsedy Vojenského výboru NATO v historii Univerzity obrany. Generála Pavla doprovázel jeho vojenský asistent a ředitel kanceláře brigádní generál Radek Hasala a další členové kanceláře, zastupující vybrané členské země.

Na úvod brněnských workshopů upřesnil generál Pavel náplň činnosti předsedy Vojenského výboru NATO, jímž je především vyjednávání společného stanoviska všech 28 členů aliance. Následně se pak věnoval současným bezpečnostním výzvám, především pak migrační krizi a Rusku. „Jinak se na nebezpečí ze strany Ruska dívají Estonci, když za hranicemi mají jejich vojenské jednotky a od rána do večera poslouchají tamní zpravodajství a jinak to vidí třeba státy jižní a západní Evropy, které akcentují zejména problémy spojené s migrační krizí," uvedl předseda Vojenského výboru Aliance v odpovědi na jeden z dotazů v rámci diskuse příklad tématu, na němž se členské země zcela neshodují, a v jehož rámci je třeba hledat společné stanovisko.

Další dotaz se týkal výše výdajů na obranu, které v řadě zemí, Českou republiku nevyjímaje, nedosahují požadovaných dvou procent. V této souvislosti generál Pavel připomněl méně známý 3. článek severoatlantické smlouvy, podle nějž se členské země zavazují udržovat svou schopnost odolat útoku. „Není důležité jen navyšování výdajů na resort obrany, ale i to, jakým způsobem se navýšení prostředků promítne do rozvoje schopností států NATO," zdůraznil. Ke slovu se dostali i členové týmu generála Pavla. Plukovník Jasper de Quincy Adams z Velké Británie například v souvislosti s blížícím se referendem o tzv. brexit​u odpovídal na otázku, zda být či nebýt v Evropské unii.

V úterních odpoledních hodinách navštívila delegace Vojenského výboru NATO areál Slavkovského bojiště a stálou multimediální expozici Muzea na Mohyle míru. Dnes generál Petr Pavel se svým týmem končí pobyt v České republice návštěvou letecké základny v Náměšti nad Oslavou.

 

Autor: Viktor Sliva​, foto: autor a Krajský úřad JMK​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa