Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Konference MITAV 2016 a zapojení magisterských studentů UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Konference MITAV 2016 a zapojení magisterských studentů UO

Počet shlédnutí: 327

​20.6.2016 • Ve dnech 16. a 17. června 2016 proběhl na Klubu Univerzity obrany třetí ročník mezinárodní konference „Matematika, Informační Technologie a Aplikované Vědy“ (MITAV 2016).

Konferenci MITAV 2016 pořádala brněnská pobočka Jednoty českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Fakultou vojenských technologií Univerzity obrany (FVT UO), Přírodovědeckou fakultou, Pedagogickou fakultou a Ekonomicko-správní fakultou Masarykovy univerzity a Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně. Z FVT UO se na organizaci konference podíleli akademičtí pracovníci dvou jejích kateder, a to Katedry komunikačních a informačních systémů a Katedry matematiky a fyziky. Úvodní slovo za fakultu pronesl při zahájení konference proděkan pro vědeckou činnost FVT prof. RNDr. Jan Kohout, CSc.

Na konferenci MITAV 2016 bylo přihlášeno přes 50 účastníků z České republiky, Slovenska a Ukrajiny. Mezi účastníky konference byli stejně jako v minulých letech zastoupeni rovněž pedagogové z VSŠ a VOŠ MO v Moravské Třebové. Tato škola připravuje část budoucích studentů Univerzity obrany, a tudíž prohlubování vzájemných kontaktů je velmi žádoucí. Kromě tří zvaných přednášek zaznělo na konferenci MITAV 2016 dalších devět příspěvků v rámci jednání ve dvou sekcích.

První den konference zazněly nejprve dvě zvané přednášky akademických pracovníků Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. První z nich byla přednáška „Horké hvězdy: všechny krásy fyziky“, kterou přednesl prof. Mgr. Jiří Krtička, Ph.D. z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky. Druhá zvaná přednáška „O monotonii funkcí“ byla přednesená doc. RNDr. Jaromírem Šimšou, CSc. z Ústavu matematiky a statistiky. V rámci následující sekce vystoupil mimo jiné se svým příspěvkem na téma „Příprava a využití audio záznamu pro podporu výuky“ student 2. ročníku FVT desátník Daniel Krejčí. Závěr prvního dne konference byl obohacen vystoupením folklorního souboru Lučina.

Druhý den konference byl zahájen zvanou přednáškou „Potřebují kartografové a geoinformatici matematiku?“ doc. Ing. Václava Talhofera, CSc. z Katedry vojenské geografie a meteorologie FVT UO. V následující sekci vystoupili mimo jiné dva přednášející z Ukrajiny.

Účastníci konference MITAV 2016 obdrželi tištěný sborník abstraktů (ISBN 978-80-7231-464-5), jehož CD příloha obsahuje 27 textů příspěvků v češtině, slovenštině nebo angličtině. Jistě potěšitelnou skutečností je, že tři z těchto příspěvků zpracovali studenti 2. ročníku pětiletého magisterského studijního programu Vojenské technologie, kteří se na Katedře komunikačních a informačních systémů FVT UO podílejí na řešení projektu specifického výzkumu. Pořadatelé tímto děkují vydavatelskému oddělení Univerzity obrany za kvalitní a včasné vytisknutí konferenčních sborníků, vedení Klubu UO za poskytnutí příjemných prostor pro jednání konference a folklornímu souboru Lučina za jejich vystoupení pro účastníky konference.


Autor: Miroslav Hrubý​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa