Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zástupci katedry letectva a letecké techniky se účastnili jednání expertních pracovních skupin sdružení EUAFA

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Zástupci katedry letectva a letecké techniky se účastnili jednání expertních pracovních skupin sdružení EUAFA

Počet shlédnutí: 1104

​20.6.2016 • ​V měsíci dubnu se na půdě „Air Force Officer School in Fürstenfeldbruck" - blízko Mnichova konala akce pod názvem EUAFA EXPERT WORKING GROUP 2016, kde se sešli zástupci 17ti Evropských leteckých akademií. 

EUAFA je asociace evropských leteckých akademií, které zabezpečují výuku a výcvik leteckých specializací především pilotů a řídicích letového provozu, ale zároveň připravují ostatní armádní letecký personál států NATO a PfP zemí. Každý rok probíhají dvě hlavní aktivity: v dubnu je to setkání expertních pracovních skupin, a následně po rozpracování závěrů z tohoto jednání pak v červnu probíhá jednání na úrovni rektorů. Letos bylo pověřeno organizací těchto jednání Německo. Hlavním účelem těchto setkání je výměna zkušeností s přípravou leteckého personálu a projednání aktuální nabídky výměnných pobytů studentů nebo učitelů v rámci EUAFA nebo Erasmus+.

Jednání se letošní rok zúčastnilo 34 zahraničních účastníků včetně zástupců pořádající instituce. Na úvod nás přivítal zástupce velitele Air Force Officer School plukovník Mehrtens. Celou dvoudenní akci poté již vedl velitel křídla podplukovník Ulrich Kremer.

V průběhu jednání prvního dne jsme se zabývali převážně tématem „Introduction – Officers course – exams", kde jsme byli seznámeni o způsobu testování vojenských kadetů z vojenských dovedností za účelem výběru pro jednotlivé odbornosti. Poté jsme se přesunuli do výcvikového prostoru, kde probíhala praktická část zkoušky pro vojenské kadety s výše zmiňovaným zaměřením na vojenské dovednosti. Odpolední jednání mělo téma „Projects - marketplace". Smyslem jednání bylo prezentovat a nabídnout hodnotné informace jednotlivých států o svých aktivitách pro možnou budoucí spolupráci s ostatními členskými státy EUAFA. My, jakožto zástupci AČR a UO, jsme nabízeli spolupráci v oblasti Air Force Tactics International Course, Aviation English a konferenci ICMT 2017. Po každé prezentaci byl prostor k diskuzi. Tím byl naplněn celý program prvního dne jednání.

Druhý den jednání se nesl opět v duchu představení systému vzdělávání německých důstojníku pro oblast letectva. První téma bylo zaměřeno na popis problému „Officer course – competences". Tedy kompetencí důstojníka letectva. Na toto povídání navazovala praktická část. Dva kadeti měli tzv. „Role-play" na téma správné konverzace mezi nadřízeným a podřízeným. Obdrželi zadání, podle kterého poté provedli konverzaci před auditoriem členů EUAFA. Byli při tom hodnoceni svými lektory. Následovala poměrně rozsáhlá diskuze všech účastníku na téma vzdělávání vojenských důstojníků pro letectvo. Po obědě pokračovalo jednání na 100km vzdáleném letišti, kde má svoji část výroby Airbus Industries. Zde jsme měli možnost nahlédnout do historie a současnosti portfolia společnosti Airbus Defence and Space.

Autor: Jan Bořil​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa