Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář „Rozvoj vojenského umění – názory, představy, vize“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Seminář „Rozvoj vojenského umění – názory, představy, vize“

Počet shlédnutí: 277

​​​​14.6.2016 • Katedra vojenského umění Fakulty vojenského leadershipu pořádala dne 8. června pracovní seminář s názvem ROZVOJ VOJENSKÉHO UMĚNÍ – názory, představy, vize. Semináře se zúčastnili zástupci Sekce rozvoje a plánování schopností MO, Ředitelství speciálních sil MO, Vzdušných sil AČR, Velitelství výcviku-Vojenské akademie a příslušníci kateder fakulty.​​​

V úvodním vystoupení vedoucí katedry K-105 plk. PIKNER seznámil přítomné se záměrem rozvoje pracoviště s názvem „Rozvoj obecné a aplikované teorie vojenského umění a výzkum vojenské historie v období moderních a postmoderních válek a jeho možným přínosem pro rozvoj vojenského umění ve všech jeho rovinách – ve strategii, operačním umění a taktice. Po příspěvku Ing. Galatíka na téma „Teorie a praxe vojenského umění“ se účastníci v rámci diskuse zabývali aktuálním stavem rozvoje vojenského umění, které by mělo být neoddělitelnou součástí znalostí každého vojenského profesionála. V rámci toho proběhla diskuze nad možnostmi sběru a analýzy poznatků a zkušeností z činnosti vojsk v moderních a postmoderních válkách a výstupy, které by byly uplatnitelné při prognózování změn v teorii vojenské strategie, operačního umění, taktiky. Účastníci se shodli na tom, že provázanost teorie a praxe vojenského umění má svoji nezastupitelnou úlohu především v oblasti velení a řízení.

Zástupci součástí resortu obrany hodnotili možnosti spolupráce s Univerzitou obrany a jejími katedrami se zaměřením na současné, ale i budoucí možnosti rozvoje vojenského umění a přípravu personálu v této oblasti. V závěrečné diskuzi se účastníci konference shodli na budoucích směrech a požadavcích na rozvoj teorie a její promítnutí do praxe vojenského umění v přípravě vojenského profesionála.

Na závěr pracovního semináře představil vedoucí Katedry taktiky plk. Kozůbek okruhy témat konference Taktika 2016, která proběhne v listopadu tohoto roku na půdě Univerzity obrany.


Autor: Petr​ Kovanda​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa