Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany připravila pro gymnazisty sportovně branný den

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany připravila pro gymnazisty sportovně branný den

Počet shlédnutí: 607

​​1.6.2016 • Na sportovně branném dni v Gymnáziu Tišnov se včera tamní studenti od příslušníků Univerzity obrany mimo jiné dozvěděli, jak se zachovat při úniku nebezpečných kapalných a plynných látek, které mohou ohrozit či poškodit zdraví lidí. Žáci osmiletého studia si po teoretické instruktáži vyzkoušeli nasazování ochranných masek a oblékání protichemických obleků. 

„Amoniak neboli čpavek je bezbarvý plyn. Má typicky štiplavý zápach, je velmi dráždivý, způsobuje slzení a poleptání dýchacích cest," objasnila žákům rotná Sabina Höhnová, studentka oboru vojenská chemie. Vedle nebezpečných průmyslových látek se gymnazisté seznámili i s bojovými otravnými látkami a ochranou proti nim.

Víc námahy a zručnosti vyžadovala sportovní disciplína – lanové aktivity. Příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany vytvořili mezi vzrostlými stromy ve dvoře gymnázia důmyslnou lanovou dráhu s několika překážkami. Žáci překonávali například lanový barmský most, vertikální žebřík nebo se slaňovali z různé výšky. „Užili jsme si to. Byl to zážitek, který stál zato!" prohlásil student gymnázia Vít Walsberger.  

V rámci branně dovednostních aktivit žáci gymnázia absolvovali střelbu z vojenské vzduchové pušky na terč. Při ní někteří předvedli slušné výsledky, i když z armádní vzduchovky stříleli poprvé v životě. Nejlepšími střelci, kteří si odnesli pěkné ceny, se stali Natálie Olšovská, Jakub Křivánek a Zuzana Břenková.

Na sportovně branném dni měli žáci také příležitost se něco více dozvědět o možnostech vysokoškolského studia na Univerzitě obrany a profesi důstojníka Armády České republiky.

 

Autor: Pavel Pazdera  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa