Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bilance podpory českého obranného průmyslu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Bilance podpory českého obranného průmyslu

Počet shlédnutí: 403

​​31.5.2016 • Na úvod 20. Valné hromady Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, která proběhla v úterý 31. května  na Univerzitě obrany, zhodnotil ministr obrany Martin Stropnický pozitivně opatření přijatá na podporu domácího obranného průmyslu během jeho tříletého působení ve funkci.

Zástupce šesti desítek z celkového počtu více než sta členských subjektů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) přivítal v prostorách Univerzity obrany její prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník Alexandr Štefek. Po úvodním vystoupení prezidenta asociace Jiřího Hynka vystoupil ministr obrany Martin Stropnický, který shrnul nejdůležitější opatření přijatá za jeho působení ve funkci a dále nastínil kroky, jež mají za cíl podpořit domácí obranný průmysl. V první části zmínil vytvoření rezortní sekce pro řízení průmyslové spolupráce a přijetí základních koncepčních dokumentů, jako je strategie podpory obranného průmyslu či koncepce základního a aplikovaného výzkumu. Jejich cílem je zajistit dodávky špičkových obranných technologií pro rezort obrany především od domácích výrobců. Součástí mezinárodních jednání k jejich podpoře je i spolupráce v rámci evropské agentury EDA, na jejíž činnosti se podílejí i příslušníci Univerzity obrany.

Pro následující období předpokládá ministr obrany významnou podporu průmyslové diplomacie na významných světových trzích jako například Indie. Důležitou součástí podpory českých výrobců je také mezinárodní spolupráce na přímé mezivládní úrovni. Uvnitř rezortu obrany hodlá Martin Stropnický dále optimalizovat akviziční procesy například uzavíráním víceletých kontraktů, či kladením důrazu na smlouvy pokrývající celý životní cyklus nakupovaného materiálu. Podpora domácích firem má podle něj probíhat na základě důvěry, partnerství a spolupráce se členy AOBP.

Za ministerstvo vnitra vystoupila na úvod valné hromady náměstkyně ministra Monika Pálková, která v rámci podpory inovací a vývoje ze strany rezortu zmínila mimo jiné i právě dokončený projekt vývoje nového střeliva pro ozbrojenou ochranu letadel, který v uplynulých pěti letech probíhal na Univerzitě obrany. V dalším průběhu valné hromady byla mimo jiné projednána zpráva o činnosti a hospodaření asociace za uplynulé období a dále změny v členství v AOBP ČR.​


Autor: Vladimír Šidla, foto: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa