Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Četař Martinka mistrem Evropy v raftingovém slalomu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Četař Martinka mistrem Evropy v raftingovém slalomu

Počet shlédnutí: 195

​30.5.2016 • Student třetího ročníku ženijní specializace četař Tomáš Martinka navázal na své předchozí úspěchy a na nedávném Mistrovství Evropy raftařů ve slovinské Straži získal se svým týmem v kategorii do 23 let v disciplíně Slalom evropský titul a v celkovém hodnocení obsadil stříbrnou příčku.

V kategorii do 23 let soutěžilo od 16. do 22. května 9 týmů z celé Evropy. Po přívalových deštích bylo ve slovinských řekách hodně vody a na soutěžní klání se závodníci připravovali v pondělí 15. května tréninkovými jízdami v areálu vodních sportů Tacen v Ljublani. Program evropského šampionátu otevřela následující den disciplína Sprint, která má jednoduchý průběh – co nejrychleji projet kanálem do cíle. V této disciplíně se českým reprezentantům úplně nedařilo a skončili na neoblíbené čtvrté příčce. 

„Následovala naše oblíbená disciplína Head to head, kde se postaví dvě lodě vedle sebe na start a rychlejší posádka postupuje do dalšího kola. Po špatně zvolené taktice startu jsme ovšem vypadli hned ve čtvrtfinále a se zklamanými výrazy ve tvářích jsme brali šestou pozici," popisuje průběh závodu student Univerzity obrany četař Tomáš Martinka. 

Po dni volna, který vyplnila kategorie open, následoval Slalom. Na trať s povodnými a protivodnými brankami nastupoval český tým ze sedmé příčky a neměl co ztratit. „Po soustředěné jízdě, ve které jsme ukázali naše odhodlání bojovat o přední příčky, jsme zajeli suverénně nejrychlejší čas a ujali se vedení. V druhém kole se nám přiblížil domácí tým, ale nestačil nám. Konečně bylo co oslavovat! Mistrovský titul ze Slalomu byl pro nás o to cennější, že tato disciplína byla vždy naší slabinou," vzpomíná četař Martinka na úspěšný závod. 

Do sobotního sjezdu na malebné řece Krka nastupovali čeští raftaři plni odhodlání porazit zatím dominující Slovince. „Soupeř však byl připravený lépe a po 35minutovém sjezdu jsme se museli spokojit se druhým místem," uzavírá Tomáš Martinka. Stejnou, tedy stříbrnou příčku však český tým zaujal i po sečtení bodů ze všech disciplín, a stal se tak vicemistrem Evropy v kategorii R4 do 23 let.

O přední příčky se chce Tomáš Martinka se svými kolegy poprat i na Mistrovství světa, které na přelomu října a listopadu proběhne ve Spojených arabských emirátech.



Autor: Viktor Sliva ve spolupráci s Tomášem Martinkou

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa