Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
ERASMUS+ na geografické téma opět z Maďarska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

ERASMUS+ na geografické téma opět z Maďarska

Počet shlédnutí: 266

​24.5.2016 • Ve dnech 16. až 20. května navštívil v rámci programu ERASMUS+ Univerzitu obrany pplk. doc. Attila Kallai, Ph.D. z Národní univerzity veřejné správy v Budapešti. Tyto dny strávil docent Kallai na katedře vojenské geografie a meteorologie. Jeho výukový pobyt je pokračováním fungující spolupráce budapešťské univerzity s touto katedrou, kdy prvním kontaktem byl pobyt prof. Kecskeméthy v Brně v roce 2012, na který navázaly výukové pobyty plk. Kovaříka v Budapešti v roce 2013 a pplk. Novotného v roce 2014.

Doc. Kallai byl seznámen se strukturou fakulty vojenských technologií, s historií i současnými odbornými aktivitami katedry, strukturou výuky v bakalářském a magisterském studijním programu i s aktuálními projekty katedry. Živě se zajímal o aktuální digitální produkty Geografické služby AČR, které jsou využívány k výuce na katedře, a to zejména v oblasti vojenské geografie a geografického zabezpečení. Kromě jiného mu byly poskytnuty také některé studijní materiály a knižní publikace v angličtině, které byly na katedře vojenské geografie a meteorologie v minulém období vytvořeny.

Součástí odborného programu návštěvy byly semináře se studenty třetího ročníku bakalářského studia a studenty prvního ročníku navazujícího magisterského studia oboru vojenská geografie a meteorologie. V rámci těchto seminářů doc. Kallai představil strukturu a současné aktivity budapešťské univerzity a zejména své mateřské fakulty vojenské vědy a během tří dnů přednesl řadu přednášek. Jejich tématy byly současné aktivity maďarské vojenské kartografie, výsledky terénního vyměřování pro účely vojenských archeologických výzkumů nebo zkušenosti z geografického zabezpečení mise OSN UNIFIL v Libanonu. Témata přednášek doc. Kallaie měla velký průnik s tématy přednášek a praktických cvičení, které studenti absolvovali v rámci předmětu Geografické a meteorologické zabezpečení v právě končícím semestru. Jejich aktuálnost se projevila v dotazech studentů.


Výukový pobyt doc. Kallaie na katedře vojenské geografie a meteorologie byl zakončen jednáním o možném prohloubení dlouholeté spolupráce obou univerzit, možnostech publikování v odborných periodikách obou univerzit a pokračování ve vzájemné výměně lektorů v rámci programu ERASMUS+.


Autor: Vladimír Kovařík​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa