Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 253

​​19.5.2016 • Ve středu 18. května proběhla v Klubu UO Mezinárodní studentská vědecká konference, jíž se zúčastnili studenti ze států zapojených do projektu CEFME (Central European Forum on Military Education). Studentská tvůrčí činnost je na Univerzitě obrany a dalších vojenských vysokých školách zapojených v projektu CEFME významnou součástí vzdělávacího procesu a jednou z hlavních forem systematické práce s nadanými a talentovanými studenty.  

Účastníky konference jménem rektora-velitele Univerzity obrany přivítal prorektor pro marketing a vnější vztahy profesor Rudolf Urban: „Já osobně oceňuji vaše rozhodnutí zúčastnit se této akce, protože vím, že jste pro to museli udělat něco navíc." Profesor Urban pak dále hovořil o CEFME, tedy konsorciu deseti zemí, které se pro své studenty snaží vytvořit mezinárodní prostředí, a připravit je tak na jejich další působení. 

Na brněnské vědecké konferenci zaznělo 22 příspěvků, které přednesli studenti z celkem šesti zemí, konkrétně z České republiky (Univerzita obrany), Chorvatska (National Defence Academy), Maďarska (National University of Public Services), Polska (National Defence University; Military Academy of Land Forces; Air Force Academy), Rumunska (Land Forces Academy) a Slovinska (Doctrine, Development, Education and Training Command).

Po úvodním společném zasedání se účastníci konference rozdělili do dvou sekcí. První byla věnována Vojenskému leadershipu a ve druhé se studenti věnovali Vojenským technologiím a vojenské chemii. Inspirací pro členy první sekce mohla být úvodní prezentace rumunské studentky Branzey Georgiany, která se zabývala neverbální komunikací a řečí těla a kromě připomínek a doporučení neušla ani dotazu jednoho z členů hodnotitelské komise, zda si přednes svého příspěvku trénovala před zrcadlem. Z programu druhé sekce vybíráme jako příklad prezentaci Piotra Rosińskiho s názvem Integrovaný individuální bitevní systém Titan – polský příspěvek k tématu „Voják 21. století".

Vědeckou konferenci pro studenty vojenských škol sdružených ve Středoevropském fóru o vojenském vzdělávání (CEFME) pořádala Univerzita obrany již podruhé. První mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců se uskutečnilo v Brně v červnu 2010 za účasti zástupců sedmi zemí. Mezi tím se konference konala v účastnických státech.



Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa