Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Cena rektora za vědeckou práci předána v Hradci Králové

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Cena rektora za vědeckou práci předána v Hradci Králové

Počet shlédnutí: 948

18.5.2016 • Cenu rektora Univerzity obrany za vědeckou práci v roce 2015 získal vedoucí Katedry toxikologie a vojenské farmacie Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové plukovník doc. PharmDr. Daniel Jun, Ph.D. Slavnostní dekret převzal spolu s gratulací a vyjádřením uznání z rukou rektora-velitele Univerzity obrany brigádního generála prof. Ing. Bohuslava Přikryla, Ph.D. 

Vědecká práce není o jednom konkrétním úspěchu. Každý výsledek je spojený se spoustou času, který vědec stráví nad odbornými publikacemi, experimenty a hlavně nad jejich vyhodnocováním. Co je však z vašeho pohledu vaším největším pracovním úspěchem loňského roku? „Hlavním důvodem návrhu na cenu bylo, že jsem hlavní autor nebo spoluautor 7 kapitol v monografii ‚Handbook of Toxicology of Chemical Warfare Agents', která vyšla v roce 2015, a je jednou ze zásadních přehledových publikací v oblasti problematiky bojových chemických látek a ochrany proti nim," odpovídá plukovník Daniel Jun.

Co vás čeká v roce příštím? „Na pracovišti máme skvělý tým lidí, díky kterému se nám daří dělat na řadě zajímavých projektů. I díky jejich práci mohla vyjít již zmíněná publikace. Jinak velkým úkolem, na který se společně chystáme, je vybudování nových laboratoří, v nichž najde moderní zázemí celá naše katedra. Na to se už moc těšíme."


A co vaše osobní cíle? „V práci? No, ideální by byla profesura, ale k tomu je ještě dlouhá cesta," s úsměvem ukazuje fialovým tubusem do dálky plukovník Jun.

Plukovník Daniel Jun vystudoval obor Vojenská farmacie na Vojenské lékařské akademii J. E. Purkyně, Hradec Králové (nyní Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany, FVZ UO) a obor Farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy (FaF UK) v Hradci Králové v roce 2001. Zájem o vědu a výzkum projevil již během magisterského studia, kdy pracoval na katedře farmaceutické botaniky a ekologie dva roky jako pomocná vědecká síla. Doktorské studium v oboru toxikologie zakončil na FVZ UO v roce 2005. V roce 2006 se stal vedoucím chemické skupiny a zástupcem náčelníka nově vzniklého Centra pokročilých studií Fakulty vojenského zdravotnictví. V roce 2007 získal na FaF UK v Hradci Králové titul PharmDr a od roku 2014 působí na FVZ UO jako vedoucí katedry toxikologie a vojenské farmacie.

Od samého počátku se věnuje výzkumu v oblasti cholinesteras a vývoji nových antidotních prostředků pro Armádu České republiky. Spolu s pracovním týmem se zabývá rozvojem nových přístupů profylaxe a terapie otrav organofosforovými inhibitory cholinesteras s využitím bioscavengerů. Díky zkušenostem ze zahraničních pracovišť obohatil činnosti chemické skupiny o nové přístupy a analytické metody, jež využívá při vývoji nových antidot. Zejména spolupráce a společně řešený projekt s francouzským vojenským výzkumným pracovištěm v La Tronche posunuly výzkum bioscavengerů výrazně dopředu.

Kromě akademické práce působí aktivně od roku 2008 také jako odborník-toxikolog Velitelství brigády radiační, chemické a biologické ochrany pro Spojenecký sbor rychlé reakce (ARRC CBRN Def Bde HQ). V rámci této činnosti se účastní se tuzemských i mezinárodních cvičení a vykonává zde přednáškovou činnost. Je autorem či spoluautorem více než 180 publikací s IF (H-index 27). V rámci doktorského studijního programu Preventivní medicína a ochrana veřejného zdraví pomáhá jako školitel či školitel-specialista zahájit vědeckou dráhu novým nadšeným a nadějným vědcům.


Autor: Lenka Zárybnická, foto: Dita Zetochová​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa