Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti oboru Letový provoz na Erasmu v Bulharsku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studenti oboru Letový provoz na Erasmu v Bulharsku

Počet shlédnutí: 937

​​10.5.2016 • Pět studentů Katedry letectva a letecké techniky FVT využilo šance, kterou Univerzita obrany nabízí a vycestovali do zahraničí na tříměsíční studijní pobyt. Tři absolventi oboru Vojenský pilot a dva absolventi oboru Letecký štábní, nyní všichni studenti prvního magisterského ročníku oboru Letový provoz na Fakultě vojenských technologií vyjelo v letním semestru na studijní pobyt v rámci programu Erasmus+ na Fakultu vzdušných sil vojenské univerzity v Bulharsku.

Bulharská Fakulta vzdušných sil sídlí na letecké základně v Dolne Mitropolii, přibližně 150 km severně od hlavního města Sofia. Základnu tvoří kampus školy a výcviková letecká základna. Jsou zde umístěny laboratoře, odborné učebny a posluchárny, ubytovny, sportoviště, nástupiště a jídelna. Objekt má vlastní letištní dráhu, která slouží pro základní letecký výcvik pilotních studentů a také pro pokračovací výcvik vojenských pilotů předtím, než jsou umístěni na základny letectva. 

Fakulta vzdušných sil je oddělena od ostatních fakult a má 96 vojenských a 50 civilních studentů. Zbytek univerzity sídlí ve městě Veliko Tarnovo, zhruba 150 km na jihovýchod od Dolne Mitropolie. Českým studentům, kteří zde tráví svůj tříměsíční studijní pobyt, byl sestaven rozvrh na základě jejich požadavků a studijního plánu Univerzity obrany a studují předměty jako hydraulika, mechatronika, aerodynamika, letecká angličtina, radiologie a podobně. Studium probíhá v angličtině a některé přednášky jsou tedy určeny a upraveny pouze pro naše studenty.

Po příjezdu v půlce dubna se naši studenti účastnili konference letectva Bulharské republiky, která byla pořádána přímo na školní základně, a měli možnost vidět letecké ukázky a seznámit se s bulharskými piloty a důstojníky vzdušných sil.


Studenti Univerzity obrany jsou prvními zahraničními studenty, kteří v rámci programu Erasmus+ přijeli na tuto bulharskou univerzitu a navázali tak s touto institucí bližší vztahy. Je pravděpodobné, že nadcházející semestry bude i naše univerzita v Brně hostit studenty právě z této Fakulty vzdušných sil.


Autor: Vojtěch Pták​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa