Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní týden v Bruselu – duben 2016

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Mezinárodní týden v Bruselu – duben 2016

Počet shlédnutí: 467

​​10.5.2016 • Uvolněná atmosféra, spousta nových dojmů, třináct různých delegací ze zemí Evropy a z Maroka, pestrý program a nezapomenutelný sobotní ples, přesně to byly příznačné atributy zahraniční cesty, která se konala 19. – 24. dubna 2016 pod hlavičkou Královské vojenské akademie. Delegaci za Univerzitu obrany tvořili mjr. Studený se ženou, četař Jiří Kratochvíl a četařka Andrea Tuťálková. Po dobu celého pobytu nás hostila belgická akademie dislokovaná ve východní části centra Bruselu. 

Tato jediná belgická vojenská škola s neuvěřitelně dlouhou tradicí (založena r. 1834) nás přesvědčila, že na jejích akcích se člověk rozhodně nenudí. Navzdory poměrně neměnnému programu mezinárodního týdne, kterých se mimochodem uskutečnilo již více než dvacet, je příjemné zažít si všechny plánované aktivity na vlastní kůži. V programu týdne si najde každý své. Nadšenci vojenské techniky se mohou seznámit s vojenskými terénními automobily a bojovými vozidly, (např. IVECO LMV, IVECO M250, Pandur I 6x6, Mercedes-Benz Unimog – U 1300 L, Mowag Piranha), vojenskými letadly (F-16, NH-90) a vojenskými loděmi (fregaty, minolovky, pomocné lodě). Mimo vojenskou techniku jsou delegáti na základnách seznámeni s výzbrojí, výstrojí a dalším materiálem, s výcvikem vojsk, povinnostmi jednotlivých komponentů vůči EU a NATO, strukturou základen, schopnostmi ozbrojených sil, či zázemím pro příslušníky ozbrojených sil na jednotlivých základnách.

Vzhledem k cílům celého mezinárodního týdne nejsou jeho účastnící seznamováni pouze s vojenskými záležitostmi, byť je to hlavní spojovací prvek pro všechny účastníky. Delegátům je představena i kulturní stránka země, památky, historie a zázemí akademie a je dán dostatečný prostor pro vzájemné seznámení delegátů a diskuzi společných a rozdílných prvků kulturních, sociálních, akademických, vojenských, a dalších. Vzájemná komunikace mezi delegáty je koneckonců smyslem celé události, protože od začátku do konce se belgičtí hostitelé snaží o vytváření dobrých vztahů a pohodové atmosféry. Příjemným překvapením pro hosty je organizace akce v režii studentů, kteří vše dělají dobrovolně a bez nároků na odměnu. Jejich neformální přístup jen přidává na pohodě a skrytě naznačuje, že tady se na hodnosti, věk, a zdvořilostní fráze příliš nehledí. Kdo se má chuť ptát a bavit, tomu jsou dveře otevřeny. 

Vyvrcholením celého týdne návštěv, ukázek, prohlídek, slavnostní večeře a lehkého výcviku horolezectví je večerní ples konaný u příležitosti výročí založení akademie. Program plesu obsahuje formální a neformální část a vše se koná v prostorách akademie v podzemní tělocvičně. Plesu předchází bohatá večeře o velkém počtu chodů, samozřejmě pro zvané. Studenti-delegáti bohužel pozváni nejsou, avšak plesové občerstvení a drinky zdarma vše zcela vynahrazují. Zahájení plesu probíhá pod taktovkou velitele akademie, následuje představení a vystoupení zahraničních delegací s vlajkami. Po ryze plesové části naplněné živou hudbou v rytmu rock and rollu a latinsko-amerických tanců, přichází část „quadrille", tedy párový tanec studentů nacvičovaný dlouhé týdny před plesem. Po okouzlujícím tanci zazní tóny školní hymny a všichni studenti sborově zpívají. Končí oficiální část a další průběh již nemá organizaci. Hudba hraje a kdo může, ten tančí, nebo se zkrátka dobře baví. Večer se protahuje až do ranních hodin a odjezd z mezinárodního týdne je o to těžší. Připomínkou této mimořádné akce pro každého z nás je velké množství fotografií, nesmazatelných a přínosných zážitků, darovaných výstrojních součástek a několik kontaktů na belgické a další studenty žijící v jiné kultuře, ale přesto sdílející podobné životní osudy. 

Věřím, že mít tuto zkušenost z mezinárodního prostředí je pro každého příslušníka ozbrojených sil v dnešní době nenahraditelným přínosem. Proto bych své pocity z této výpravy shrnul v otázce, kterou mi položila četařka Tuťálková: „Tak, a kdy jedeme příště?" 



Autor: Jiří Kratochvíl​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa