Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Česká republika si připomněla výročí konce 2. světové války

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Česká republika si připomněla výročí konce 2. světové války

Počet shlédnutí: 322

​​10.5.2016 • Za přítomnosti prezidenta republiky Miloše Zemana, vysokých ústavních činitelů, armády, válečných veteránů i veřejnosti se v neděli 8. května na Vítkově uskutečnil tradiční pietní akt, který připomněl 71 let od konce války. Mezi hosty nechyběli předsedové obou komor Parlamentu ČR, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický, kardinál Dominik Duka či náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Po nástupu jednotek Čestné stráže AČR, Hradní stráže, 13. dělostřeleckého pluku, 24. základny dopravního letectva, 26. pluku velení, řízení a průzkumu a jednotky Policie ČR následovala státní hymna. Poté prezident republiky provedl v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického přehlídku nastoupených jednotek. Vzpomínkového shromáždění se zúčastnilo také 30 studentů Univerzity obrany. 

Přinesení historických praporů zahájilo pietní akt položení věnců. Jako první se památce hrdinů, kteří za 2. světové války položili životy za svobodu Československa, poklonil prezident Miloš Zeman, po něm předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny následováni předsedou vlády a představiteli ministerstva obrany a armády. Jako poslední věnce k památníku položili zástupci veteránských organizací. Pietní akt na závěr ozdobil přelet letounu CL-601 Challenger a dvojice JAS 39 Gripen a slavnostní pochod jednotek.

V den konce druhé světové války uctili památku obětí nacistického běsnění také hlavní představitelé města Brna, Jihomoravského kraje, příslušníci Univerzity obrany a zástupci spolků a organizací sdružující zejména válečné veterány. Společně položili květiny k pomníku s plastikou Vlastence v areálu Kounicových kolejí v Brně. „Je to 71 let, kdy žijeme v míru. To je obrovský dar a měli bychom si toho vážit. Chtěl bych také připomenout tragické události druhé světové války s nadějí, že se již nebudou nikdy opakovat," připomenul primátor města Brna Petr Vokřál.

Historie Kounicových kolejí se datuje na začátek 20. století, kdy hrabě Václav z Kounic inicioval vznik spolku, který měl za cíl vybudovat studentské koleje. V roce 1922 byl položen základní kámen stavby, která se realizovala dle projektu profesora české techniky Karla Hugo Klepky. Nové studentské koleje byly koncipovány jako polyfunkční stavba s menzou, tělocvičnou, přednáškovým sálem a knihovnou. Koleje sloužily vysokoškolským studentům až do 17. listopadu roku 1939, kdy je obsadilo a zabralo brněnské gestapo. Pod záminkou ilegální odbojové činnosti odtud okupanti odvlekli 173 studentů do koncentračního tábora Sachsenhausen. Akademická půda se proměnila v úřadovny a vězení nacistické tajné státní policie. V průběhu 2. světové války tu byly vězněny desítky tisíc českých odbojářů, z nichž bylo mnoho popraveno na nádvoří budovy. V současné době budova opět slouží jako koleje pro studenty Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

V tradičním termínu 9. května se uskutečnil také pietní akt na čestném pohřebišti sovětských vojáků na Ústředním hřbitově v Brně. Po položení věnců a květin u pilíře se sochou vojína, kterého se zúčastnili také zástupci Univerzity obrany a Krajského vojenského velitelství, vystoupili s projevy generální konzul Ruské federace v Brně Alexandr Budajev a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Na závěr vzpomínkové akce proběhla panychida. 


 

Autor: redakce, foto: army.cz, Marie Schmerková a Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa