Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Moderní Univerzita obrany podporuje efektivní a plně profesionální armádu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Moderní Univerzita obrany podporuje efektivní a plně profesionální armádu

Počet shlédnutí: 248

​​6.5.2016 • V pátek dopoledne se v Kasárnách Šumavská uskutečnil slavnostní nástup příslušníků Univerzity obrany konaný u příležitosti 71. výročí ukončení druhé světové války na evropském kontinentu a u příležitosti Dne vítězství. Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém projevu hovořil o průběhu a důsledcích zmíněného válečného konfliktu, ale také o roli vojenské vysoké školy v kontextu rezortu obrany.

Úvod shromáždění, jehož hosty byli spolu se starostkou městské části Královo Pole Karin Karasovou také představitelé čtrnácti partnerských spolků a organizací válečných veteránů, patřilo připomínce vojáků i dalších československých občanů, kteří nasazovali své zdraví a životy za naši státní svobodu, nezávislost a územní celistvost v období počínajícím léty 1938/39 až do roku 1945. Jejich osudy by měly být inspirativní jak pro vojáky Armády ČR, tak i pro civilní občany.

Rektor-velitel UO brigádní generál Přikryl ve svém projevu shrnul v hlavních rysech průběh druhé světové války a pak vybídl k zájmu o seriózní zkoumání důležitých aspektů této etapy historie. To by mělo vést k uvědomění si několika racionálních potřeb, na jejichž naplňování by se právě příslušníci Univerzity obrany měli výrazně podílet v oblasti pedagogické, výchovné, vědecko-výzkumné, expertní a analytické.

Rektor-velitel zhodnotil také současné postavení UO: „Jsme dnes vedením rezortu a velením armády vnímáni jako perspektivní instituce, která má jasno o své budoucnosti. Budoucnost a prosperita Univerzity obrany však trvale závisí na naší schopnosti vnímat realitu doby, identifikovat a respektovat skutečné potřeby našich partnerů a tomu přizpůsobovat i naše aktivity." V závěru pak generál Přikryl oslovil přítomné příslušníky i zaměstnance vysoké školy, v jejímž čele bude stát i v dalším funkčním období: „Společně budujeme moderní Univerzitu obrany, a tím podporujeme efektivní a plně profesionální armádu, na níž se mohou spolehnout nejen naši občané, nýbrž i občané spojeneckých států a obyvatelé zemí zmítaných nepokoji a občanskými konflikty."

Slavnostní nástup u příležitosti Dne vítězství zakončil pochod nastoupených jednotek. Zástupci vedení Univerzity obrany se poté v Erbovním salonku Klubu UO sešli s představiteli samosprávy, partnerských spolků a organizací válečných veteránů.

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa