Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přijímací zkoušky na brněnských fakultách skončily

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přijímací zkoušky na brněnských fakultách skončily

Počet shlédnutí: 332

​28.4.2016 • Ve čtvrtek 28. dubna vyvrcholilo letošní čtrnáctidenní období přijímacích zkoušek na obou brněnských fakultách Univerzity obrany. Do velkokapacitních učeben a na nově zrekonstruovaný běžecký ovál přišlo prokázat své znalosti a fyzickou zdatnost téměř šest stovek uchazečů o pětileté souvislé studium, které již třetím rokem tvoří páteř vzdělávání na jediné vysoké vojenské škole v České republice. 

Období přijímacích zkoušek tradičně zahajuje Fakulta vojenského leadershipu. Ze 628 přihlášených zájemců se ke zkoušce dostavilo 407 účastníků, kteří vstoupili do výběrového řízení pro pětiletý souvislý magisterský program Řízení a použití ozbrojených sil. Předpokládaný počet přijatých uchazečů je 120. Přijímací zkoušku vykonalo také 298 uchazečů o bakalářský civilní a vojenský kombinovaný studijní program Ekonomika a management. Písemnou část přijímací zkoušky tvořil test ze všeobecných studijních předpokladů.   

Zájemci o vojenské studium na Fakultě vojenských technologií prokazovali ve druhém týdnu přijímacích zkoušek své předpoklady v oblasti matematiky a anglického jazyka. Ve dvou termínech se jich dostavilo celkem 189, mezi nimi i Kateřina Vavrečková z Gymnázia Mikuláše Koperníka z Bílovce. „Můj bratranec je voják a k armádě mě to táhne od malička," vysvětluje svou volbu nastávající maturantka. Letošní novinkou na FVT je dodatečné přijímacím řízení, určené pro ty uchazeče o studium na sesterské FVL, kteří sice splnili podmínky pro přijetí ke studiu, ale z důvodu velkého zájmu uchazečů byli při přijetí upřednostněni ti z nich, kteří dosáhli lepších výsledků.

Specifickou součástí přijímací zkoušky na vojenskou vysokou školu je zkouška tělesné zdatnosti, která obnáší dvanáctiminutový běh a minutové provádění cviku sed-leh. „Dýchejte, dýchejte!" snaží se příslušník Centra tělesné výchovy a sportu napravit chybný postup jednoho z uchazečů v tělocvičně v areálu Jana Babáka. Skupiny mladých lidí, kteří absolvovali tuto část zkoušky, odcházejí k oválu s umělým povrchem, aby za tucet minut uběhli co nejdelší vzdálenost. Hodnocení mužů a žen se letos liší, ženské limity jsou zhruba o desetinu „měkčí".


Vyrozumění o výsledku přijímací zkoušky budou vyhotovena do 9. května. Úspěšní uchazeči znovu zasednou do univerzitních učeben 1. října, předtím je však ještě čeká dvouměsíční základní vojenská příprava ve Vyškově.

Autor: Viktor Sliva  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa