Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborná přednáška a praktická ukázka ve středisku Sázava

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Odborná přednáška a praktická ukázka ve středisku Sázava

Počet shlédnutí: 481

​26.4.2016 • Dne 14. dubna 2016 se uskutečnily odborné přednášky a exkurze pro studenty 2. ročníku bakalářského studijního oboru Bezpečnostní management do skladových prostor organizace Stavební obnova železnic a.s., středisko Sázava, jež je jedním z ochraňovatelů zásob Správy státních hmotných rezerv. Problematika je řešena v rámci předmětu Logistika v oblasti bezpečnosti. Odborné zaměstnání navazuje na aktivity realizované v rámci projektu Evropského strukturálního fondu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu" (CZ. 1.07/2.2.00/15.0070), který probíhal v letech 2011 až 2013.

Vlastní zaměstnání bylo zahájeno odbornými přednáškami vedoucího střediska Pavlem Viskupem a vedoucími pracovníky ze Správy státních hmotných rezerv. Studenti byli seznámeni se systémem hospodářských opatření pro krizové stavy s jejich dělením a hospodařením (způsoby výdeje, obnovy, skladování a ošetřování). Rovněž byla objasněna problematika hospodářské mobilizace.

Následující část exkurze probíhala formou ukázek techniky a materiálu ve skladovacích prostorech o celkové ploše přes šest tisíc čtverečních metrů. Všichni účastníci souběžně s odborným výkladem viděli těžkou vyprošťovací techniku, tažené elektrocentrály o různém výkonu, nákladní automobilní techniku pro přepravu materiálu i cisterny pro přepravu a výdej pitné vody včetně jejich nosičů – přepravníků. Velmi zajímavá byla ukázka mohutných vibračních a nárazových beranidel pro instalaci pylonů při zpevnění břehů nebo zbudování kesonu přímo ve vodní ploše. Na závěr bylo prakticky předvedeno hydraulické zdvihací zařízení HYRA při manipulaci s nouzovým mostem a poté se zaměstnanci střediska s účastníky exkurze rozloučili. Exkurze a její náplň výrazným způsobem obohatila teoretickou výuku. 

Na závěr je nutné uvést, že cílem projektu „Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu" byla inovace vzdělávání a přípravy odborníků, která byla vedena záměrem prezentovat bezpečnost státu jako záležitost, za níž je odpovědna společnost jako celek.



Text a foto: Jiří Kalenda, Alena Oulehlová​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa