Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nábřeží hradeckých VŠ již potřetí!

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Nábřeží hradeckých VŠ již potřetí!

Počet shlédnutí: 557

​​25.4.2016 • Už třetí ročník královéhradeckého Nábřeží vysokých škol si mohli minulý čtvrtek 21. dubna 2016 za slunného počasí vychutnat všichni ti, kteří se vydali na hradeckou náplavku. Studenti tří univerzit, tedy všech fakult, které sídlí v Hradci Králové, si pro ně připravili ve spolupráci s magistrátem města opravdu bohatý program, který pobavil a poučil jak děti, tak dospělé.

Na stanovišti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany jste toho dne mohli potkat studenty studijního oboru Zdravotnický záchranář, kteří vysvětlovali zájemcům pravidla první pomoci, a těm, kteří se nebáli v praxi si to i vyzkoušet, dali do slosovatelné kartičky soutěžní razítko.

„Myslím, že letos akci navštívilo méně středních škol, než vloni, což je škoda. Ale zejména malé děti jsou úžasně bezprostřední a jsou nadšené z figurín, které tu máme," říká desátník Marek Kocián.

Největším tahákem se stal ovšem střelecký trenažér, kde si někteří z Vás neváhali vystát i frontu, aby si ověřili, jak jistou mají ruku a ostré oko. Střelba z útočné pušky M-16 a Beretty 92 sice ostrá nebyla, ale elektronický terč každému přesně ukázal, jak na tom je.

V průběhu dne jste si mohli hned dvakrát vychutnat ukázku boje z blízka. Musado, což je technika boje muže proti muži zavedená v Armádě ČR, představili studenti z řad Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany v Moravské Třebové. Pokud jste chtěli vidět, jak zneškodnit protivníka, osvobodit rukojmí nebo třeba „jen" uklidnit rozlícenou bandu, bylo to to pravé.

Studenti Vojenského všeobecného lékařství, Vojenského zubního lékařství a Vojenské farmacie v rámci svého vojensko-odborného výcviku absolvují kurzy, na kterých se učí mimo jiné i slaňovat a zachraňovat pacienty z prostředí, kam se sanitka nedostane. K ukázce, jak s takovýmto pacientem nakládat, posloužil Tyršův most přes řeku Labe.

Ze stejného mostu pak v „nestřežený okamžik" skočila do řeky nejprve jedna ze studentek, kterou se vydal zachránit její kolega. O pár hodin později si role vyměnili. Skok do neznámé vody a záchrana tonoucího upoutala úplně všechny.

Ačkoliv slunce ten den svítilo, voda ještě zdaleka ke koupání nebyla, takže se nikdo nepřidal.


Fotogalerie​ Google+


Autor: Lenka Zárybnická​, foto: Dita Zetochová​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa