Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Profesor Popelínský křtil a podepisoval svou sedmnáctou knihu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Profesor Popelínský křtil a podepisoval svou sedmnáctou knihu

Počet shlédnutí: 272

25.4.2016 • Kolegové, studenti, blízcí i zájemci o tématiku zbraní si ve čtvrtek vpodvečer nenechali ujít příležitost získat v prostorách knihkupectví Barvič a Novotný v Brně podpis autora do nové knihy emeritního profesora Univerzity obrany Lubomíra Popelínského, který nese příznačný název Můj život mezi zbraněmi.

„Ta kniha bude se slevou, nebo s přirážkou?" ptali se s nadsázkou zájemci o výtisk, který v igelitovém obalu symbolicky její autor pokřtil na úvod setkání. Mezitím se na prodejním pultu postupně zmenšoval sloupec výtisků, které si zájemci kupovali, aby do ní získali věnování a podpis autora. „Tato moje nová kniha má charakter určité biografie. Ovšem biografie zaměřené na to, jak se vyvíjel můj život ve spojitosti se zbraněmi, se kterými jsem se setkával, či na jejichž řešení jsem se podílel," charakterizuje svůj nejnovější titul Lubomír Popelínský. 

Spojení zbraní a literatury v pojetí zkušeného autora vystihl jeden z hostů autogramiády, proděkan Fakulty vojenských technologií pro vědeckou činnost a vedoucí její Katedry matematiky a fyziky profesor Jan Kohout: „Pan profesor nejen vymyslel spoustu zajímavých věcí, ale dokáže o nich poutavě psát tak, že to zaujme nejen laika, ale i člověka, který se o obor zajímá hlouběji."  


„Nechodím do práce, ale na katedru," opravil Lubomír Popelínský dalšího z hostů, podplukovníka Luďka Jedličku, který ocenil fakt, že emeritní profesor je i přes nedávno oslavené pětaosmdesáté narozeniny stále činný a někdy vypomáhá s výukou: „Takto může studentům předat to, co se do žádných skript nevejde – životní moudro a zkušenost."

Samozřejmě nemohla během autogramiády nepadnout otázka na případnou další knihu. „Autoři odborné literatury většinou přemýšlejí o tom, co budou tvořit, až dokončí právě psanou knížku. Další titul by mohl navazovat například na některou moji dřívější knihu s doplněním nově zjištěných skutečností," nechává Lubomír Popelínský nahlédnout do tvůrčí dílny, další podrobnosti však spolu se svým vydavatelem zatím skrývají a dotazy společně odmítají cimrmanovským: „My nesmíme ani naznačovat."



Autor: Viktor Sliva​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa