Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany odstartovala seriál Běžecké ligy 2016

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany odstartovala seriál Běžecké ligy 2016

Počet shlédnutí: 610

​​22.4.2016 • Šest desítek vojáků, studentů i civilních zaměstnanců resortu obrany se ve čtvrtek vydalo na svahy Palackého kopce v brněnském Králově Poli, aby absolvovali úvodní závod letošního ročníku Běžecké ligy. Součástí seriálu, který po Brně dále zavítá do Opavy, Jinců, Sedlce-Vícenic, Staré Boleslavi, Bechyně, Lipníku nad Bečvou, Přáslavic a Prahy se letos premiérově stává i soutěž družstev.

Brněnský start Běžecké ligy již tradičně provází  modrá obloha a slunce a nejinak tomu bylo i letos. „Mým úkolem bylo obstarat hezké počasí, což jsem splnil, a navíc jsem zablokoval startovní číslo 13, abyste všichni v pořádku doběhli do cíle,“ s nadsázkou oslovil nastoupené závodníky plukovník gšt. Milan Marek, zástupce rektora Univerzity obrany, vojenské vysoké školy, která závod organizačně zajišťuje. Do startu chybí pár minut a snímek na památku si před startovní bránou pořizují běžci týmu pardubického útvaru. „Měli jsme signály, že po soutěži družstev je poptávka, proto ji letos vyzkoušíme. Určitý počet závodníků z každého útvaru získá body a na základě jejich součtu budou na závěr ligy vyhlášeny výsledky,“ vysvětluje princip letošní novinky podplukovník Jiří Malík z oddělení záchranné a výsadkové služby a tělesné výchovy SRPS MO. ​ 

Krátce po desáté vybíhají běžci na trať. Po necelé čtvrthodině a po absolvování prvního ze dvou okruhů o délce 4500 metrů se na stadionu objevují nejrychlejší muži a nedlouho po nich i ženy, které na rozdíl od svých mužských protějšků po jednom kole finišují. V posledních stovkách metrů se na čelo dostává žačka VSŠ a VOŠ MO Moravská Třebová Tereza Hrbačová, která cílem probíhá jako první a ještě dlouho poté nemůže svému úspěchu uvěřit. Vysvětlení přichází v následném rozhovoru: „ Je to můj první závod v životě, ještě nikdy jsem nikde nestartovala. Rekreačně běhávám doma, po škole si občas zaběhám a tak.“ Za nečekanou vítězkou se celkově i v kategorii Z1 umístily desátnice Marie Krhánková a svobodnice Petra Vrbatová, obě z Jindřichova Hradce. Ve druhé kategorii Z2 zvítězila desátnice Monika Matůšová. 

Zkušenosti ze závodů má na rozdíl od vítězné středoškolačky nejrychlejší muž brněnského krosu, rotný Miloš Kafka ze 102. průzkumného praporu Prostějov. „Já běhám orientační běh, ten považuji za optimální přípravu pro vojáky, a když to mohu doplnit tempovým během, rád se přidám,“ říká závodník, jehož v celkovém pořadí i na stupních vítězů v kategorii M3 doplnili kapitán Ladislav Zajíček ze Sedlece a rotmistr Radim Perknovský z Olomouce. Vítězem nejmladší kategorie M2 se stal svobodník Petr Skřivánek, zbývající dvě kategorie ovládli desátník Marek Štěpán a kapitán Rostislav Petráš, který se v celkovém pořadí umístil na vynikajícím pátém místě. 

​​V loňském roce se brněnského závodu Běžecké ligy zúčastnilo nejvíce startujících. Podle Jiřího Malíka na tom má svůj podíl jednak prostředí města, kde se tomuto sportu věnuje mnoho lidí, především ale dva další faktory: „Jde o podporu ze strany velení UO a hlavně je to zde výborně organizačně zvládnuto.“ Příští ligový závod se uskuteční v Opavě. 


Autor: Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa