Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala na Army dni

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentovala na Army dni

Počet shlédnutí: 1163

15.4.2016 • Až pětadvacet tisíc lidí zavítalo ve středu na Army den do pražského obchodního centra Atrium Flora. Celodenní program, který nabídl to nejzajímavější z Armády ČR a Hradní stráže, se setkal s obrovským zájmem a pozitivní reakcí veřejnosti. Za vojáky na Floru zavítal i ministr obrany Martin Stropnický. 

„Je to udělané velice dobře, za což jsem pochválil organizátorku Army dne plukovnici Lenku Šmerdovou. Uvidíme, jak se projekt ujme, v tuto chvíli je jasné, že má u lidí úspěch a vůbec nevylučuji, že bychom podobné akce v budoucnu opakovali," uvedl ministr Martin Stropnický, který OC Flora navštívil krátce po poledni, kdy Army den na hlavní nápor veřejnosti teprve čekal. 

Nejvíce návštěvníků začalo proudit kolem třetí hodiny odpoledne a podle plukovnice Lenky Šmerdové byl jejich zájem o armádu až nečekaný. „Jsem nadšená z průběhu, je to nad moje očekávání," svěřila se. Pozitivně prý vojáky, jejich techniku i další program vnímali jak ti úplně nejmenší, tak dospělí. „Přibližně padesát lidí se nám dokonce rovnou zde na místě zaregistrovalo jako zájemci o vstup do armády. Další to ještě prodiskutují doma a ozvou se nám," doplnila.

Přímo naproti stánku rekrutačního střediska měla svou expozici Univerzita obrany. Převážně středoškolští studenti, kteří na akci zamířili v mnoha případech se svými výchovnými poradci, se zde zajímali o možnost studia na jediné vojenské vysoké škole v České republice. Ptali se především na průběh přijímací zkoušky a na náplň základního výcviku ve Vyškově, který je nezbytným prvním krokem vojenského studia. „Překvapivý byl zájem ze strany cizinců, kteří u nás dlouhodobě žijí a na univerzitě by rádi absolvovali civilní studium v anglickém jazyce," popisuje dění v expozici kapitánka Hana Michálková. Mnozí návštěvníci si kromě informací odnášeli také zkušenost nabytou při střelbě z pistole na laserovém trenažeru.  

Že armáda zaznamenala takový úspěch, je jednak zásluhou samotných vojáků, kteří zde byli od rána k dispozici návštěvníkům, ale i „vyšperkovaného" programu. V něm hráli hlavní roli opět profesionální vojáci – a to doslova. Dvojice z oficiálního plakátu Army dne, nadporučice Renata Veselá z Agentury personalistiky a nadrotmistr Bohdan Mikeš z Rekrutačního střediska Střední Čechy, se například naživo představila během módní přehlídky, která nabídla armádní uniformy známé i ty neobvyklé. „Přehlídka vzbudila opravdu veliký ohlas, k vidění totiž byly opravdové lahůdky – třeba protichemický oblek či převlek průzkumníků, takzvaný Hejkal. Všechny stejnokroje navíc předváděli vojáci, kteří je sami nosí i s krátkým komentářem, kdo uniformu předvádí, kde slouží doma a kde působil v zahraničních operacích," uvedl Michal Abrhám z odboru komunikace Ministerstva obrany, který na Floře představil spolu s kolegy projekt POKOS (Příprava občanů k obraně státu). 

Úspěch kromě techniky – například lehkého obrněného vozidla Iveco, Land Roveru Kajman, pyrotechnických robotů, přenosného protiletadlového kompletu či motocyklů Hradní stráže samozřejmě sklidily ukázky boje zblízka či exhibiční vystoupení jednotky Čestné stráže AČR. Program v závěru dne vyvrcholil autogramiádou sportovců ASC Dukla - Martina Fuksy, Jana Štěrby, Lukáše Trefila, Martina Jakše, Andrey Zemanové a Imricha Bugára - před jejichž stolky se vytvořil dlouhý had fanoušků. 


„Tradičně se líbila ukázka zbraní, které si mohou lidé osahat, potěžkat, prostě do detailů prozkoumat – včetně odborného komentáře vojáků. Ostatně nejen jim, ale i příslušníkům aktivní zálohy se Army den, i přes neustávající nápor zájemců, líbil minimálně stejně jako návštěvníkům. Ač strávili v OC Flora více než deset hodin, byli po celou dobu příjemní a bylo na nich vidět, že je zájem veřejnosti opravdu těší," radoval se Michal Abrhám.



Autor: redakce army.cz​, foto: Miroslav Šindelář a Jan Pejšek

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa