Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška Václava Cílka na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přednáška Václava Cílka na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 364

​8.4.2016 • Další z osobností, které vystoupily se svou přednáškou na půdě Univerzity obrany, se ve čtvrtek 7. dubna stal český geolog, klimatolog, spisovatel, esejista a filosof Václav Cílek, který je veřejnosti znám především jako popularizátor vědy se zaměřením na změny klimatu a prostředí a také na interakce mezi přírodou a civilizací. Z tohoto pohledu také během čtvrteční přednášky formuloval současné i budoucí bezpečnostní hrozby pro Českou republiku. 

Václav Cílek svou přednášku stavěl nejen na hluboké znalosti odborné literatury a vědeckých poznatků, ale také na osobní zkušenosti získané během mnoha návštěv muslimského světa od Pákistánu až po Egypt, tedy značně odlišného civilizačního okruhu. Poukázal mimo jiné na významnou souvislost mezi proměnami životního prostředí a společenskou nestabilitou. Jako příklad uvedl sucho v roce 2010 a následné zvýšení cen obilovin, které v  severní Africe a na Blízkém Východě připravilo podmínky pro tzv. Arabské jaro.  

Podle Václava Cílka nastanou výrazné klimatické změny, dnes je však obtížné určit jejich formu, protože půjde o výsledek těžko předvídatelných vlivů. Přímý dopad na Českou republiku má zvyšující se sucho, které lze konkrétně doložit nyní již stejnými výnosy obilovin na jižní Moravě a na Vysočině. Nepřímý vliv pak může mít stoupající hladina oceánu a zaplavení pobřežních oblastí včetně přístavů.


Současnou bezpečnostní situaci označuje Václav Cílek za běžný historický stav, na který však nazíráme optikou předchozího výjimečně klidného půlstoletí. Za jednu z cest, jak se připravit na budoucí vývoj, považuje resilienci jako souhrn postupů, které umožňují rodině, obci nebo státu fungovat za změněných nebo podstatně změněných podmínek.



Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa