Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyzkoušejte letecký pětiboj!

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Vyzkoušejte letecký pětiboj!

Počet shlédnutí: 2307

​​​1.4.2016 • Takto lze ve stručnosti vyjádřit hlavní myšlenku, se kterou za studenty Univerzity obrany přijel major Pavel Pavlík, trojnásobný světový šampion ve vojenském sportu, kterému se věnují příslušníci vzdušných sil. „Zastávám názor, že v nejlepším má člověk odejít," říká vítěz soutěže v navigaci z loňských „armádních her" pořádaných CISM v Jižní Koreji, který se v závěru patnáctileté sportovní kariéry snaží získat nové adepty specifického sportovního odvětví.

Se studenty leteckých specializací se Pavel „Speedy" Pavlík sešel na neformálním setkání v klubu UO. Ještě předtím však vyzkoušel své pilotní umění na leteckém simulátoru spolu s legendou bojů ve druhé světové válce generálem Emilem Bočkem. Tomu pak pilot z čáslavské základny na úvod setkání věnoval upomínkové předměty zobrazující stroj JAS39 Gripen, na kterém v současnosti létá.

„Pro každého vojáka obecně a pro letce zvlášť platí, že by měl být všestranně připraven, aby byl schopen zvládat stres a náročné činnosti," shrnuje major Pavlík nezbytnost komplexní přípravy příslušníka ozbrojených sil. Tento požadavek měl na mysli i francouzský pilot Emanuel Petit, když v roce 1948 založil nové sportovní odvětví, které se sice po vzoru sesterských armádních soutěží nazývá letecký pětiboj, ve skutečnosti však sestává ze šesti, respektive sedmi disciplín.

První tři disciplíny jsou pro armádní pětiboje tradiční – střelba (vzduchová pistole na 10 m), plavání (100 metrů s překážkou) a šerm (ten zde má symbolizovat letecké souboje). Další disciplíny jsou již specifické – basketbal, jenž prověřuje rychlost a obratnost, a únik, který připravuje piloty na situaci po nouzovém opuštění letounu a který sestává ze dvou částí - překážkové dráhy na 400 metrů a orientačního běhu na 6 kilometrů.

Sedmá disciplína stojí mimo ty předchozí a je také samostatně hodnocena. Jde o leteckou navigační soutěž Flying Contest, v níž soutěžící nejprve podle zadání pořadatelů připraví plán letu nad určenými cíli a pak se v roli navigátora snaží tuto trasu přesně podle plánu absolvovat. A právě tuto soutěž vyhrál Pavel Pavlík na loňské „armádní  olympiádě" v jihokorejském Mungyeongu, a rozšířil tak svou medailovou sbírku. „Dlouho budu vzpomínat na to, co jsem díky leteckému pětiboji zažil, a tomuto sportu také vděčím za spoustu přátel po celém světě," ohlédl se major Pavlík za svým působením v rámci sportovního odvětví, v němž se i přes líté souboje uplatňuje heslo Friendship through Sport.


Součástí prezentace majora Pavlíka na půdě Univerzity obrany byla také projekce snímku, dokládajícího účast českých reprezentantů v leteckém pětiboji na posledních dvou vrcholných akcích pořádaných International Military Sports Council.


Ke stažení: Prezentace​


​​

​​

Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa