Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vyřazeni noví důstojníci Generálního štábu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vyřazeni noví důstojníci Generálního štábu

Počet shlédnutí: 2163

​​31.3.2016 • Třicet pět vyšších důstojníků Armády ČR může odedneška za svou hodností nově používat zkratku gšt. V prostorách klubu Univerzity obrany na Šumavské ulici v Brně byli ve čtvrtek dopoledne slavnostně vyřazeni absolventi 29. kurzu Generálního štábu, který nesl historický přídomek generála Vojtěcha Borise Luži, a také souběžně probíhajícího 30. kurzu, v tomto případě pojmenovaného po divizním generálovi Jaroslavu Vedralovi-Sázavském.

Osvědčení o absolvování kurzu předávali a úspěšným absolventům blahopřáli spolu se zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíkem Františkem Malenínským rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl a brigádní generál v záloze František Mičánek, ředitel Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií, které bylo garantem obou kurzů. Přítomna byla i zástupkyně ředitelky odboru vzdělávání Sekce státního tajemníka Mgr. Jana Novotná.

V souladu s aktuálními požadavky AČR je v nově pojatých kurzech kladen větší důraz na aktivní účast studentů na procesu vzdělávání a také na změnu způsobu myšlení, což ve svém úvodním projevu zdůraznil rektor-velitel UO Bohuslav Přikryl: „V kurzu Generálního štábu je deklarován požadavek na takový typ vzdělávání, které musí připravit studenta na zvládání neurčitostí a asymetrií, ale hlavně inspirovat a motivovat k potřebě dalšího sebevzdělávání a vlastního osobnostního rozvoje."

V návaznosti na tato slova položil zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík František Malenínský absolventům řečnickou otázku: „A co dál? Učiní vás zkratka gšt. před jménem lepšími?" V následné odpovědi pak generálporučík Malenínský naznačil cestu ke zvýšení osobního kreditu: tou je uplatnění schopností „prodat" svou práci, chovat se správně k podřízeným a nadřízeným, přinášet nové myšlenky a prosazovat je v praxi.   

Více než dvě desítky účastníků absolvovalo kurz s vyznamenáním, čtyři z nich byli navíc oceněni za dosažené výsledky. Plukovníkům gšt. Karlu Řehkovi, řediteli ředitelství speciálních sil Ministerstva obrany ČR, a Ondřeji Havlovi, zástupci velitele 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci, udělil zástupce náčelníka GŠ věcný dar za dosahování výborných studijních výsledků a aktivní přístup k plnění povinností v průběhu celého studia. 


Rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl pak na návrh ředitele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií udělil svou cenu plukovníkům gšt. Miroslavu Havelkovi, řediteli odboru věcného a zdrojového plánování Sekce rozvoje a plánování schopností MO, a Vladanu Holcnerovi, děkanu Fakulty vojenského leadershipu UO za výborné výsledky a vzorné plnění úkolů v průběhu celého kurzu. Spolu s posledně jmenovaným se dalším absolventem kurzu GŠ z řad příslušníků Univerzity obrany stal plukovník Alexandr Štefek, prorektor pro vědeckou a expertní činnost UO.


Fotogalerie:

Webová alba Google+Vyřazení absolventů 29.a 30. KGŠ​

Video:

​​



Autor: Viktor Sliva​

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa