Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Z jesenického ledopádu do guyanské džungle

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Z jesenického ledopádu do guyanské džungle

Počet shlédnutí: 980

​29.3.2016 • Jen několik týdnů dělí pobyt nadrotmistra Martina Hejdy ve dvou zcela odlišných prostředích – nejprve na ledem pokryté stěně v Hrubém Jeseníku a poté ve vodou prosycené tropické džungli ve Francouzské Guyaně. Jinak řečeno - student pátého ročníku na Fakultě vojenských technologií a budoucí vojenský pilot Martin Hejda se ze soutěžícího v závodě Winter Survival promění v účastníka kurzu přežití organizovaného Francouzskou cizineckou legií.

Univerzitu obrany v předchozích letech reprezentovali především zkušení instruktoři ze zájmové skupiny Commandos, letos se podmínky výběru změnily. „Dostali jsme v rámci školního pluku nabídku zúčastnit se kurzu v Guyaně, a i když jsem moc nevěřil tomu, že budu vybrán, přihlásil jsem se," vzpomíná nadrotmistr Martin Hejda na symbolický začátek své cesty do jižní Ameriky. Tam spolu s ním vyrazí i jeho kolega rotmistr Zbyněk Polka, který na Fakultě vojenského leadershipu studuje rovněž v pátém ročníku obor vojenský management. 

„S fyzickou přípravou nejde začít od píky měsíc před odjezdem. A navíc každý voják by v tomto ohledu měl být připraven," říká student, pro nějž je sport jedna z hlavních náplní života. Žádné sportovní odvětví nepreferuje a právě všestrannost považuje za výhodu při účasti na survivalových akcích. Kromě již zmíněného Winter Survivalu má v tomto akademickém roce na kontě také závod Krkomen. Příprava letošních zástupců Univerzity obrany na cestu do jižní Ameriky tudíž spočívala především ve shánění informací, hlavně od loňských účastníků a z internetu.

Extrémní prostředí, neznámí živočichové a náročný program třítýdenního kurzu jsou podle Martina Hejdy faktory, které lze zvládnout. „Jde hlavně o to naplnit očekávání těch, kteří nás vybrali, že splníme všechny dané limity a uspějeme," shrnuje svůj cíl student, který by měl po absolvování studia zamířit na 22. základnu vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou. Mezitím však ještě několikrát nasedne jako pasažér do dopravního letadla, poprvé již 29. března, kdy s rotmistrem Polkou odlétají do Paříže, a absolvují tak první etapu přesunu do Francouzské Guyany na tamní základnu 3. regimentu cizinecké legie.



Autor: Viktor Sliva, foto: Renáta Renatice Foltysová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa