Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den učitelů na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den učitelů na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 527

​​​24.3.2016 • Význam učitelské profese a nezastupitelné poslání akademického pracovníka vysoké školy si ve středu 23. března v prostorách Klubu Univerzity obrany v Šumavské ulici připomněli účastníci slavnostního shromáždění u příležitosti Dne učitelů. Na setkání byli spolu s profesory, docenty a dalšími členy akademické obce Univerzity obrany a partnerských vysokých škol a vědeckých zařízení přítomni také zástupci velitelských a servisních složek UO.

Se svým projevem na úvod setkání vystoupil rektor-velitel UO brigádní generál Bohuslav Přikryl. Vedle osobnosti Jana Amose Komenského, na jehož den narození, tedy 28. březen Den učitelů připadá, se rektor-velitel věnoval i působení pedagoga při přípravě studenta k roli vojenského profesionála. „Součástí profesionality je také činorodost, otevřenost, flexibilita, pozitivní smýšlení o sobě samém i o své práci, všestranná a cílevědomá aktivizace a v tom nejlepším slova smyslu provokace pěstovaná vysokoškolským učitelem v každé formě a v každé hodině výuky," uvedl generál Přikryl.

Kredit každé univerzity a vysoké školy je neodmyslitelně spojen s kvalitou jejích vědeckých a vědecko-pedagogických pracovníků. Shromáždění ke Dni učitelů se proto stalo příležitostí k představení nových profesorů a docentů, kteří úspěšně završili jmenovací řízení na jmenování profesorem, respektive habilitační řízení na jmenování docentem na Univerzitě obrany v loňském a letošním roce. Za významný osobní přínos ke zkvalitňování systému vzdělávání na Univerzitě obrany a dosahování dlouhodobě vynikajících výsledků v pedagogické činnosti pak rektor-velitel udělil „Plaketu rektora" dvanácti příslušníkům vojenské vysoké školy.

Na počest slavnostního shromáždění zazněl v sále Klubu Univerzity obrany výběr intrád „Z Věžní hudby" od Johannesa Peceliuse v podání žesťového akademického kvinteta Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění Brno. Kvintet pak shromáždění také uzavřel neobvyklým provedením Studentské hymny.

Předstupněm úspěšné vědecké či pedagogické kariéry se může stát absolvování doktorského studia. Završením Dne učitelů na Univerzitě obrany se proto stala promoce dvaceti absolventů doktorských studijních programů Fakulty vojenského leadershipu a Fakulty vojenských technologií. „Skutečnost, že se tady dnes scházíme, je důkazem, že jste byli ochotni vynaložit adekvátní úsilí a píli, abyste prokázali své znalosti a vědomosti, a dosáhli tak titulu doktora v příslušném oboru," uvedl děkan Fakulty vojenského leadershipu plukovník Vladan Holcner ve svém projevu předtím, než předal diplomy dvanácti absolventům studijních programů na fakultě, v jejímž čele stojí. Osm další absolventů před složením slibu a předáním diplomu oslovil děkan sesterské Fakulty vojenských technologií plukovník Libor Dražan: „Věřím, že si z naší fakulty odnesete nejen hluboké znalosti z oboru vašeho studia, ale i schopnost tvůrčím způsobem získané poznatky rozvíjet v praxi."

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa