Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
V Lužicích u Hodonína ocenili projekt POKOS

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

V Lužicích u Hodonína ocenili projekt POKOS

Počet shlédnutí: 1045

​​24.3.2016 • ​​Další pokračování projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu) se uskutečnilo ve středu 23. března 2016 na Základní škole Jaroslava Dobrovolského v Lužicích u Hodonína, kam tentokrát zavítali příslušníci Univerzity obrany.  

Studenti a pedagogové Univerzity obrany uskutečnili svoji první letošní prezentaci v rámci projektu POKOS mezi žáky základní školy v Lužicích u Hodonína. Zatímco se teoretická část projektu, určená jen pro starší žáky, uskutečnila v budově školy, praktická část pro všechny žáky školy proběhla v obecní sportovní hale. Obě prostředí vytvořily příznivé podmínky pro zdárný průběh akce a hezká budova školy i moderní sportovní hala svědčily o pozorném přístupu obce k rozvoji vzdělání i sportu.  O tom, jaký význam v Lužicích dávali projektu POKOS, svědčila skutečnost, že žáky i zástupce Univerzity obrany přišla do sportovní haly pozdravit místostarostka Mgr. Jana Ambrožová, která vysoce ocenila pomoc vojáků při přípravě žáků na mimořádné situace. Přítomné učitele i žáky také potěšilo, když mezi studenty Univerzity obrany, prezentující projekt POKOS, poznali svého spoluobčana, který se v obci ve svém volném čase aktivně zapojuje do rozvoje folklórních tradic.  

V teoretické části žáci pozorně naslouchali výkladu podplukovníka Jaroslava Staňka z katedry vojenského umění, který je seznámil se systémem zajišťování bezpečnosti naší země, se základními úkoly a strukturou Armády České republiky i povinnostmi každého občana při obraně vlasti. Pro realizaci projektu bylo výhodou, že základní škola, která nese jméno místního učitele Jaroslava Dobrovolského, umučeného v době druhé světové války v koncentračním táboře Mauthausen, klade velký důraz na výchovu svých žáků na tradicích. Úspěšně přitom spolupracuje s Československou obcí legionářskou.

Zkušenosti vojáků ze zahraničních misí prezentoval podplukovník Milan Podhorec, který se podělil o své zážitky z činnosti provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Logaru. „Byl jste raněn?, Setkal jste se osobně přímo s nepřítelem?, Jaké zbraně jste používali?, Jak to vypadá v afghánské základní škole?" byly jen jedny z řady otázek, které tento příslušník katedry taktiky s přehledem odpovídal. 

Praktická část probíhala postupně na čtyřech pracovištích. Žáci se nejprve seznámili s moderními ručními zbraněmi a výstrojí vojáků české armády.  Mohli si osobně vyzkoušet také neprůstřelnou vestu a helmu a vžít se plně do role vojáka. Jak se chránit proti škodlivým látkám třeba i v běžném civilním životě, jak se chovat při mimořádných událostech, jak si správně nasadit ochrannou masku či protichemický oblek, žáky seznámili studenti chemické specializace.

Na dalším stanovišti, které vedli studenti Fakulty vojenského zdravotnictví z Hradce Králové, si žáci osvojili zásady poskytování první pomoci včetně masáže srdce a současně se naučili, jak ošetřovat lehčí druhy zranění a popálenin. Řada žáků prokázala velmi dobré znalosti a předvedla i pokročilé praktické dovednosti. K překvapení budoucích vojenských lékařů se přiznali, že pravidelně navštěvují ve škole zdravotnický kroužek, který se zaměřuje právě na výuku první pomoci, základů stavby lidského těla a nácviky obvazových technik.

Největší zájem pak byl o střelbu z pistole na laserovém střeleckém trenažéru, kde žáci soutěžili o hodnotné ceny. První cenu si nakonec odnesla žákyně Adéla Blahová, která svými pozoruhodnými střeleckými výsledky překvapila všechny účastníky.   


Závěrem se všichni žáci shodli na tom, že den s vojáky z Univerzity obrany byl velmi zajímavý, poučný a plný neobvyklých zážitků, které by rádi v budoucnu opět zažili.  


Video:

​​



Autor: Vladimír Šidla, foto: Pavel Pazdera  

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa