Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Netypický typický den

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Netypický typický den

Počet shlédnutí: 318

​​​15.3.2016 • Ačkoli jedna ze skupin studentů 4. ročníku Univerzity obrany měla v pondělí odpoledne při výuce angličtiny za úkol rozbor textu s názvem typický den, průběh této vyučovací hodiny byl značně netypický. V jazykové učebně s nimi totiž do lavic zasedl ministr obrany Martin Stropnický.

„Nedejte se rušit, já budu jen sedět a poslouchat," řekl ministr obrany anglicky poté, co v doprovodu rektora-velitele UO brigádního generála Bohuslava Přikryla vstoupil do výukové místnosti ve třetím patře budovy Kounicova 44. Ještě se dotázal na to, jak dlouho se příslušná skupina angličtinu učí, a pak se už někdejší diplomat zaposlouchal do diskuse o typickém průběhu dne vojenského studenta. Přes svá úvodní slova se ministr za chvíli do diskuse zapojil, když se lektora – rodilého mluvčího dotázal na specifické použití určitého členu ve frázi to have lunch. 

Po dvacetiminutovém „náslechu" se Martin Stropnický s adepty vojenské profese rozloučil, ještě předtím je však vyzval k většímu důrazu při projevu: „Jste ve škole, tady si můžete dovolit udělat chybu, tak se neostýchejte projevit." Stejnou radu pak použil i u další skupiny, jejíž výuku navštívil. Zde měla výzva ještě větší opodstatnění, protože skupinu tvořily z převážné části dívky prvního ročníku civilního studia.

Po půlhodinovém jednání s rektorem-velitelem Univerzity obrany pak Martin Stropnický vstoupil do Síně vědecké rady, kde na něj čekalo 35 vojenských studentů prvního a druhého ročníku, kteří absolvují v loňském akademickém roce zavedený souvislý pětiletý studijní program. Ministr obrany navodil téma současné bezpečnostní situace v souvislosti s imigrační krizí, děním v Evropské unii a konfliktem v Sýrii a ptal se studentů na jejich názory, třeba na otázku případného vstupu Turecka do unie. Zde se zmínil o své zkušenosti, kterou nabyl v dětství během tříletého pobytu v této zemi, kde jeho otec pracoval na velvyslanectví.

Ministr mluvil také o dezinformačních kampaních, vedených v prostředí internetu. „Na této škole byste měli získat vzdělání a schopnosti, které vám umožní všechny dostupné informace vyhodnotit a vytvořit si svůj názor, to je stejně důležité jako umět zacházet se zbraní," řekl Martin Stropnický na závěr setkání se studenty.

Autor: Viktor Sliva​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa