Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Inter-European Air Forces Academy na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Inter-European Air Forces Academy na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 1080

​​​​​​​​​14.3.2016 • Ve dnech 23. února až 4. března 2016 hostila Univerzita obrany v rámci programu PME (Professional Military Edication) mobilní tréninkový tým z Inter-European Air Force Academy složený z instruktorů vzdušných sil USA, kteří se přijeli podělit o své dlouholeté zkušenosti ve vedení podřízených a spoluprací mezi důstojníky a poddůstojníky.Organizačně – administrativní stránku kurzu zajišťovala za UO vedoucí Studijního oddělení UO Ing. Hana Vlachová, Ph.D. Ze strany amerického týmu, stejně jako od frekventantů kurzu, jí patřilo velké poděkování za přípravu pracovního prostředí.

​​​​​IEAFA_BRNO_10.jpgIEAFA_BRNO_8.jpgIEAFA_BRNO_9.jpg
Kurzu se účastnili příslušníci vzdušných sil Maďarska, Rumunska, Litvy a zástupci všech útvarů vzdušných sil AČR, včetně 2 příslušníků Univerzity obrany. Možnost účasti v kurzu dostal student rtn. Miroslav Hovorka z Katedry letectva a letecké techniky, pro kterého to byla jedinečná příležitost setkat se se zkušenými příslušníky vzdušných sil NATO a za akademické pracovníky npor. Vadim Starý z Katedry systémů protivzdušné obrany.
​​IEAFA_BRNO_1.jpgIEAFA_BRNO_2.jpgIEAFA_BRNO_3.jpg
​​
Pohled účastníků kurzu:


Asistent Katedry systémů protivzdušné obrany npor. Ing. Vadim Starý:

Jako účastník kurzu mohu potvrdit vysokou profesionalitu a ochotu instruktorů z USAF. Velmi mě také zaujal celkový koncept kurzu, kdy se domnívám, že něco podobného v AČR chybí. V rámci kurzu jsme měli možnost poznat své osobnostní a charakterové vlastnosti, procvičili si logické uvažování a práci v týmech. Nedílnou součástí kurzu byly i neoficiální aktivity, které podpořili celkovou myšlenku kurzu, tj. vytváření kolegiálních vazeb a přátelství pro budoucí spolupráci v rámci NATO. Velmi si vážím možnosti účasti v tomto typu kurzu a doufám, že nabyté znalosti a dovednosti uplatním při přípravě budoucích důstojníků nejen vzdušných sil AČR. Byl jsem až překvapen, jaké možnosti a příležitosti nabízí Univerzita obrany a její partneři. Jako nadstandardní „bonus“ bylo zázemí a ubytování v luxusním hotelu a také společenské aktivity pořádané americkými organizátory.

​​IEAFA_BRNO_4.jpgIEAFA_BRNO_5.jpgIEAFA_BRNO_6.jpg

Student Katedry letectva a letecké techniky rtn. Bc. Mgr. Miroslav Hovorka: 

Tyto dva týdny mně osobně nepřinesly příliš mnoho nových poznatků, jelikož se většinou jednalo o základy z teorie vedení lidí, komunikace a týmové práce. Co však hodnotím velmi pozitivně a maximálně přínosně pro mou kariéru jsou zkušenosti sdílené samotnými instruktory, příslušníky zahraničních armád, stejně tak jako cenné poznámky budoucích kolegů z leteckých základen AČR. Dále si dovolím vyzdvihnout příležitost participovat v aktivitách, kdy se různé charaktery, temperamenty či učící styly příslušníků střetávali při plnění společných úkolů, což nezbytně vedlo ke skutečnému pochopení, že věci nemusí být tak, jak je sami vnímáme. Vždy může existovat i jiný způsob chápání, což zejména jako budoucí důstojník bych měl umět respektovat. V neposlední řadě kvituji vřelý přístup americké strany, jejich nekončící ochotu poznávat, pochopit, radit a vzdělávat a samozřejmě oceňuji skvělou příležitost anglické konverzace, které během výuky i společenských aktivit bylo více než dost.



Video:​

​​

​​

Text: Vadim Starý , Foto: kpt. Peter Rabiňák (25.plrp)​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa