Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Praktické cvičení v Jeseníkách

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Praktické cvičení v Jeseníkách

Počet shlédnutí: 400

​​14.3.2016 • První týden letního semestru se v rámci naplnění praktické části předmětu Případové studie a praktická cvičení uskutečnil se studenty 2. ročníku navazujícího magisterského programu oboru Bezpečnostní management již druhý běh kurzu přežití v zimních podmínkách. Kurz, který rozvíjela a garantovala Katedra krizového řízení, se konal ve výcvikovém a školícím zařízení Veronika.

Kurz probíhal za součinnosti Centra tělesné výchovy a sportu a jeho instruktorů základů přežití. Byl zaměřen na získání některých specifických návyků a dovedností v terénu v zimním prostředí, které by pak studenti po úspěšném absolvování studia uplatnili při rozhodovacím procesu v praxi. Studenti si v rámci tohoto kurzu také ověřili a prohloubili znalosti a dovednosti získané na obdobném kurzu v říjnu loňského roku, který byl koncipován jako výcvik v letních podmínkách.

Konkrétní náplní byly základy v používání vybavení pro přesun v zimním období, zásady rozdělávání ohně v náročných klimatických podmínkách, výběr a budování místa pro odpočinek s možným nouzovým přespáním ve vybudovaných přístřešcích, orientace v terénu za použití mapových podkladů, buzoly a GPS (způsoby použití, příprava trasy podle zadaného scénáře a vytvoření časové osy pro plánování přesunu). Dále studenti měli možnost seznámení se a procvičení v používání lavinového setu, s činností jednotlivce a družstva v lavinovém poli (lavinová prevence, vyhledávání a vyprošťování – zde měli možnost všichni si vyzkoušet patnáctiminutový pobyt ve sněhovém záhrabu), transport zraněného pomocí nosítek UT 2000 a pomocí dalších improvizovaných způsobů, získávání zkušeností s vedením kolektivu v terénu apod.

Studenti přistupovali k náplni kurzu velmi aktivně a hodnotili jej pro svou odbornost jako velice přínosný.



Text: Jan KyselákFrantišek Vaněček, foto:Jan Kyselák

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa