Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla výročí vstupu do NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla výročí vstupu do NATO

Počet shlédnutí: 335

​11.3.2016 • Ve čtvrtek se uskutečnilo slavnostní shromáždění příslušníků Univerzity obrany u příležitosti 17. výročí vstupu České republiky do organizace Severoatlantické smlouvy. Shromáždění se spolu s představiteli a příslušníky vojenské vysoké školy zúčastnili také velitel Krajského vojenského velitelství v Brně plukovník Luděk Lacina, ředitel Vojenské nemocnice plukovník Antonín Vodák a vedoucí odboru ředitelky kanceláře a bezpečnostní ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje Martin Koníček.

Význam události z 12. března roku 1999, která se stala symbolem ukotvení bezpečnostních garancí České republiky, ocenil ve svém proslovu rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl: „Česká republika vstupem do Severoatlantické aliance vyjádřila svou pevnou vůli a současně i silné odhodlání sdílet se svými spojenci zodpovědnost za ochranu a prosazování zásad mírového soužití a respektování základních lidských a civilizačních práv, za rovnoprávnost v mezinárodních vztazích a uplatňování demokratických přístupů při urovnávání sporů." 

​Generál Přikryl připomněl skutečnost, že příslušníci Armády ČR se od roku 1999 účastnili širokého spektra mezinárodních mírových i humanitárních operací, ať už to bylo pod hlavičkou Severoatlantické aliance, Organizace spojených národů, případně Evropské unie, a úspěšně tak naplňují zahraniční politické ambice a zájmy našeho státu. Zástupci AČR také aktivně a stále častěji participují na řídicích činnostech velitelských orgánů Severoatlantické aliance.

Rektor-velitel Bohuslav Přikryl dále uvedl, že sedmnáctileté členství v Severoatlantické alianci se pozitivně projevilo ve zvýšené kvalitě vykonávaných činností a účelné profilaci ozbrojených sil. Změny se netýkaly jen roviny technického vybavení vojsk a velitelských schopností řídicích struktur, ale především kvality personálu, etického rozměru myšlení a vzorců chování. V této oblasti se podle generála Přikryla změny bezprostředně dotýkají také instituce, v jejímž čele stojí: „Právě na každém akademickém pracovníkovi, veliteli, občanském zaměstnanci a studentovi naší školy závisí a především bude záviset úroveň naší armády a kvalita jejího personálu v příštích letech."

Kvalitu výuky na Univerzitě obrany poté ve svém vystoupení ocenil bezpečnostní ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje Martin Koníček, když připomněl čelní umístění jejích dvou fakult v žebříčku, který nedávno sestavil časopis Týden.

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa