Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Skončil blok praktického výcviku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Skončil blok praktického výcviku

Počet shlédnutí: 550

​​​​​11.3.2016 • V prvním týdnu měsíce března se uskutečnila finální zaměstnání zimního bloku praktického výcviku vojenských studentů 1. a 2. ročníku magisterského studijního programu, která proběhla v drsných povětrnostních podmínkách ve vojenském výcvikovém prostoru Březina ve Vyškově. Praktická příprava studentů 1. ročníku je realizována v souladu s plánem studia předmětu „Příprava v poli I“ a praktická příprava studentů 2. ročníku je realizována dle plánu studia předmětu “Příprava v poli II“.

Cílem přípravy studentů 1. ročníku bylo získat dovednosti a návyky ze základních činností s osobní zbraní a základních taktických činností jednotlivce a příslušníka sekce a tím naplnění první části výstupů z učení deklarovaných novým studijním programem. Cílem přípravy studentů 2. ročníku bylo upevnit a prohloubit dovednosti a návyky získané v letním semestru 1. ročníku a především již získat základní velitelské návyky a dovednosti při přípravě a řízení činnosti sekce a družstva ve funkci velitele pěšího družstva.​


Realizace předmětu Příprava v poli probíhala formou pravidelného týdenního výcvikového cyklu, kdy od pondělí do čtvrtka byl realizován nepřetržitý vojenský výcvik (NVV), a v pátek studenti čerpali den volna za NVV. Tímto způsobem byly vytvořeny potřebné organizační a časové podmínky pro realizaci celodenního výcviku. Studenti měli po celou dobu NVV u sebe své organické zbraně a tím byla u nich prohlubována i odpovědnost za neustále střežení své zbraně bez možnosti opustit prostor kasáren. Tímto byl výcvik v řadě případů organizován za řízení instruktorů od vojsk i ve večerních hodinách.

Vyvrcholením bloku praktické přípravy ve Vyškově bylo u studentů 1. ročníků dvoudenní a u studentů 2. ročníku třídenní komplexní polní vyvedení, v rámci kterých byly prověřeny a hodnoceny předchozím výcvikem získané odborné znalosti a dovednosti. Ihned po skončení komplexních polních vyvedení byla provedena dílčí vyhodnocení a následně, v rámci VOP školního pluku budou provedena i podrobná komplexní vyhodnocení. Každému studentovi bylo kromě zápočtu zapsáno i osobní kriteriální a slovní hodnocení jako součást komplexního hodnocení studentů, využitelného kromě jiného i pro fázi výběru studentů do studijních modulů (specializací), které proběhne na závěr 3. ročníku studia.

Ve středu 2. března se přijel přesvědčit o úrovni výcviku studentů Univerzity obrany její rektor-velitel generál Bohuslav Přikryl, kterého po celou dobu doprovázel vedoucí Katedry taktiky plukovník Jaroslav Kozůbek v roli odborného garanta výcviku a velitel školního pluku plukovník Jaroslav Král v roli organizačního garanta výcviku za oblast studentů. Generál Přikryl v mnoha případech osobně prověřil úroveň znalostí a dovedností studentů v souladu s deklarovanými výstupy z učení za dané období výcviku ve Vyškově.


Autor: Jan Drozd​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa