Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška externího lektora budoucím personalistům

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Přednáška externího lektora budoucím personalistům

Počet shlédnutí: 990

​29.2.2016 • Ve středu 24. února 2016 připravili příslušníci skupiny personálního managementu a práva Katedry ekonomie zajímavé setkání pro studenty všech ročníků modulu Řízení lidských zdrojů. Studenti a zájemci měli příležitost vyslechnout přednášku, pana Mgr. Ing. Luďka Lávičky z poradenské firmy M. C. TRITON spol. s r. o., týkající se současných trendů trhu práce, fenoménů a poskytnutí praktických zkušeností z oblasti řízení lidských zdrojů.

Pan Luděk Lávička je osobou velice zajímavé minulosti – bývalý voják z povolání, major v záloze se třemi zahraničními misemi, vystudovaný psycholog, který se po skončení aktivní služby vydal na dráhu personálního poradenství – a v současné době pracuje jako konzultant pro lidské zdroje v poradenské firmě M. C. TRITON v Praze. Sedmdesát procent jeho práce činí vyhledávání a výběr zaměstnanců – na zadání klienta (zaměstnavatele) vyhledává vhodné kandidáty. Zbylá část jeho práce se skládá, jak sám vyjádřil, z personálního a psychologického poradenství, jak malým, tak i velkým firmám. 

​​


V úvodu přednášející zdůraznil, jak je pro personalistu důležité vnímat situaci na trhu práce v uceleném kontextu. Podle jeho slov je kvalifikovaných lidí na trhu práce čím dál tím více a příliv stále většího množství kvalifikované zahraniční pracovní síly do České republiky je v poslední době trendem. Proto je důležité, aby na sobě pracovali nejen budoucí HR manažeři, ale už i současní studenti. Současný trend chápe personalistu jako „obchodního partnera", více jak 50 % manažerů od personalistů očekává mimo jiné i obchodní předpoklady. To znamená, že personalisté musejí znát velmi dobře „řemeslo" firmy, tzn. cíle, produkty, služby, používanou techniku, technologii, organizační kulturu. Pro současný trh práce se jeví jako klíčová ochota učit se novým věcem, hlavně jazykům. Za vhodné jsou považovány aktivity studentů, jako například studijní pobyt v zahraničí (Erasmus+) a také ochota vstoupit na trh práce ještě před absolutoriem školy, alespoň ve formě brigád.

​​


Asi nejzajímavější částí přednášky bylo sdílení zkušeností přednášejícího týkajících se personální diagnostiky, metod personální práce zaměřené na assessment centra, jejich přípravu, metody, průběh i vyhodnocení. Další sdílené zkušenosti byly zaměřeny na podklady do výběrového procesu, konkrétně na životopisy. Překvapující byl fakt, že se téměř 90 % uchazečů neumí prodat, špatně definuje obsah práce, kterou konal u předchozího zaměstnavatele. Jako více prospěšné se jeví zdůraznit již získané kompetence. Pan Lávička popsal několik případů, se kterými se během své praxe setkal. Uchazeči velmi často neumí napsat přihlášku do výběrového řízení ani motivační dopis, velké chyby se vyskytují i v životopisu a velmi často se stává, že nezašlou všechny požadované materiály, a to ani po výzvě. Významným nedostatkem je v současné době neznalost práce s tabulkovým procesorem Excel.

Studenti pokládali podnětné otázky, za něž byli odměněni zajímavou odbornou publikací. Na závěr přednášky lektor poděkoval studentům za otázky a diskuzi a popřál jim hodně zdaru ve studiu i při hledání svého prvního zaměstnání. Prostřednictvím tohoto článku, jménem studentů a učitelů modulu Řízení lidských zdrojů, děkujeme panu Luďkovi Lávičkovi za zprostředkování praktických zkušeností. Na základě velkého ohlasu, na jeho již druhou přednášku, je v současnosti vyjednáváno další setkání s návrhem konkrétních tematických okruhů k diskuzi.

Text: Monika DavidováTomáš Zbořil, foto: Monika Davidová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa