Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Půl roku v Kábulu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Půl roku v Kábulu

Počet shlédnutí: 909

​​12.2.2016 • Z půlroční mise v afghánském Kábulu se na konci minulého roku vrátil major Ing. Jan Šafranko, odborný asistent na Katedře letectva a letecké techniky. V rámci mise NATO Rozhodná podpora (Resolute Support Mission) působil v 11. úkolovém uskupení jako náčelník Oddělení logistické podpory, jehož úkolem je široká podpora jednotek Armády ČR působících v Afghánistánu.

Hlavní úkoly, které Oddělení logistické podpory zabezpečovalo, tvoří ucelený soubor logistických činností s cílem poskytnout komplexní zabezpečení jednotek AČR a ostatních složek MO dislokovaných na území Afghánistánu. Neméně důležitou a také zajímavou aktivitu v oblasti plněných úkolů představovala spolupráce s koaličními partnery v oblasti poskytování kapacit technických prostředků pro potřeby zajištění úkolů v podmínkách zahraniční operace. Jednotka měla mimo jiné na starosti zabezpečit systém materiálního toku oběma směry. Obstarávala řadu leteckých zásilek materiálu, a to jak na území Afghánistánu, tak i v prostředí mezinárodní letecké přepravy. Mezi nejvýznamnější aktivity v této oblasti patřil odsun širokého spektra lehké pancéřované techniky z Afghánistánu do České republiky v rámci přehodnocení využitelnosti materiálu v místě nasazení. 

„S aklimatizací jsem neměl sebemenší problémy," vzpomíná na začátek mise major Šafranko a dodává: „V letních měsících je v tamní destinaci poněkud vyšší teplota, která stoupá k 50 stupňům, ale její účinky zčásti eliminuje vyšší nadmořská výška, v níž se Kábul nachází. Pro ilustraci vztažný bod letiště HKIA je ve výšce 1782 m nad mořem."

Další informace o působení majora Jana Šafranka v rámci afghánské mise přinese článek v příštím čísle Listů Univerzity obrany, které vychází na konci února.



Autor: Viktor Sliva, foto: archiv mjr. Jana Šafranka

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa