Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Doktorandská konference již pojedenácté

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Doktorandská konference již pojedenácté

Počet shlédnutí: 527

​​4.2.2016 • Ve středu 3. února 2016 se pod záštitou děkana plukovníka doc. Ing. Vladana Holcnera, Ph.D. konal 11. ročník doktorandské konference na téma „Nové přístupy k zajištění bezpečnosti státu", pořádané Fakultou vojenského leadershipu Univerzity obrany. Konference umožnila studentům doktorských studijních programů prezentovat výsledky vědecké práce, navázat kontakty užitečné k podpoře vědecké spolupráce a vzájemně diskutovat řešené problémy v oblastech vojenského managementu, ekonomiky obrany státu, vojenské logistiky a dalších témat, korespondujících s tematickým zaměřením konference.

Konference byla zahájena úvodním slovem moderátora majora Ing. Martina Vlkovského, Ph.D., proděkana pro vědeckou činnost Fakulty vojenského leadershipu, na kterého navázal osobně děkan Fakulty vojenského leadershipu. Pozvání přijal také brigádní generál v záloze Ing. František Mičánek, bezpečnostní expert, ředitel Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany, který byl nedávno zvolen děkanem na NATO Defence College v Římě. Ve svém odborném úvodním slově v souvislosti s tématem konference uvedl: „Ozbrojené síly nejsou všeřešitelné. Potřebujeme skutečně komplexní řešení, v němž svou roli hraje ekonomika, diplomacie, vládní i nevládní organizace, policie, další bezpečnostní složky a armáda. To vše dohromady vytváří prostor k tomu, abychom konflikty v budoucnu mohli řešit." 

Na závěr plenární části konference vystoupil se svým odborným úvodním slovem, zaměřeným na vojenskou kooperaci a posilování mezinárodní bezpečnosti, plukovník Dr. Marek Kulczycki, zástupce ředitele Institutu velení Vojenské akademie pozemních sil generála Tadeusze Kościuszka ve Wroclavi.​

Letošní ročník doktorandské konference byl rozdělen do dvou sekcí – české a anglické. Českou sekci zahájil profesor PhDr. Miroslav Krč, CSc., významný odborník Univerzity obrany, který se zaměřuje především na problematiku ekonomiky obrany státu a zároveň dlouhodobě vystupuje jako spoluorganizátor doktorandské konference. V české sekci poté postupně vystoupilo 12 prezentujících.

V anglické sekci, které předsedal major Ing. Martin Vlkovský, Ph.D., vystoupilo 11 prezentujících, mezi nimiž byli účastníci z Polska, Slovenska, Maďarska a Chorvatska. Prezentované příspěvky byly vybrány z 62 článků, které zájemci o vystoupení organizačnímu výboru zaslali. Konference se zúčastnili studenti, akademičtí a vědečtí pracovníci univerzit, ale i odborníci z praxe.

Výstupem z konference je sborník vydaný na CD s přiděleným ISBN, který byl účastníkům konference poskytnut při jejím zahájení a který je dostupný také na webových stránkách konference. Sborník obsahuje plné znění jednotlivých příspěvků. Výjimku tvoří vybrané články publikované v odborných periodicích, u kterých je uveden pouze abstrakt. Konference naplnila své cíle, zazněla celá řada tematicky rozmanitých příspěvků a zajímavých diskuzí, poskytujících nový náhled nejen na bezpečnostní problematiku. Za organizační tým děkujeme všem účastníkům a těšíme se na další ročník doktorandské konference.

 

Autorka: Kristýna Binková, foto: Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa