Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Winter Survivalu vojáci bojovali i s oblevou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Winter Survivalu vojáci bojovali i s oblevou

Počet shlédnutí: 1363

​​​​​​28.1.2016 • Třetí den armádního závodu Winter Survival 2016, který pro vojáky připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany, se nesl v duchu náročného kruhového pochodu po jesenických horách. Profil patnáctikilometrové trasy byl členitý, závodníci zdolávali rokle a kopce s poměrně značným převýšením. Nedostatek sněhu místy omezoval vojákům pohyb na skialpinistických lyžích.

Někdy museli lyže nosit připevněné na batozích, které i tak měly s výstrojí a zásobami, jenž účastníci závodu potřebovali k přežití, až 20 kilogramů. Na trase závodu čekaly vojáky disciplíny prověřující jejich fyzickou zdatnost a psychickou odolnost, a také boj s oblevou.

„Když je pořádný mráz, člověk se zahrabe do suchého sněhu a ráno je všechno v pohodě. Takhle jsme durch mokří a ani nejde cokoli usušit. Je škoda, že se nádherné zimní počasí pokazilo zrovna na Survival," lituje rotmistr Josef Zlámal z družstva ze 73. tankového praporu Přáslavice. 

Fyzicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části první etapy armádní soutěže Winter Survival 2016 bylo vyprošťování velkých a těžkých břemen z členitého terénu. Nedaleko Videlského sedla měly hlídky za úkol vyprostit pět různě velkých pneumatik ze svahu a dopravit je na ložnou plochu nákladního automobilu. Při tom se opět musely rozhodnout o způsobu jejich dopravy a vyzvednutí na korbu tatrovky. Neboť na to měly jen 12 minut a k dispozici horolezecká lana, smyce a karabiny.

Po kruhovém pochodu v mokrém sněhu museli vojáci ještě zvládnout časovku na lyžích od Videlského kříže po chatu Švýcárna, která představovala cca čtyřkilometrový výstup. Těsně před cílem etapy probíhalo ve svahu pod Petrovými kameny vyhledávání zasypaných vojáků v lavině. 

„Účastnili jsme se podobných vojenských soutěží, které měly různou obtížnost. Jsme zde poprvé a chceme především získat zkušenosti, abychom se napříště lépe připravili. Chtěli bychom za rok přijet s dvěma týmy," říká k účasti Slovinců na mistrovství kapitán Igor Praznik z 132. horského pluku Bohinjska Bela. 

Po doběhnutí do cíle u vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem, která se po dobu závodu Winter Survival pravidelně stává příjemnou domovskou základnou vojáků, byli závodníci postaveni před úkol poskytnout první pomoc dalším kolegům, jež byli zraněni výbuchem granátu v budově. Členové soutěžních hlídek museli ošetřit několik vážných zranění, a to poranění hrudníku střepinami, devastující poranění horních a dolních končetin, tepenné krvácení, popáleniny a tržné rány v obličeji. Figuranty maskovaly maskérky Marta Galoczová a Alžběta Dubrovayová a splnění disciplíny vyhodnocovali příslušníci zdravotnické služby AČR. Zranění vypadala velmi věrohodně, což působilo i na psychiku vojáků.

Před čtvrtkem, závěrečným dnem celé soutěže, se po dvou nocích strávených venku vojáci konečně vyspí v horském hotelu. A konečně mohou usušit mokré svršky, ve kterých strávili dlouhé tři dny. 

Během třetího soutěžního dne si nejlépe vedli vojáci z družstva Agentury logistiky ve Staré Boleslavi, což je v celkovém průběžném hodnocení posunulo ze čtvrtého místa na třetí. Celkově tedy za první (třídenní) etapu závodu je v čele hlídka 7. mechanizované brigády Hranice, na druhém místě tým 73. tankového praporu Přáslavice a na třetí pozici družstvo Agentury logistiky ve Staré Boleslavi.  

Dnes soutěžící čeká druhá etapa závodu, která představuje simulovanou záchranu a transport zraněného člena týmu z vrcholu Praděd k Sporthotelu Kurzovní.


Výsledky třetího dne​

​Celkové výsledky


 Video

​​​
Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2016, foto: Jiří Pařízek​​, video: Petr Orálek, VEV-VA

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa