Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Generál František Mičánek zvolen děkanem římské NATO Defence College

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Generál František Mičánek zvolen děkanem římské NATO Defence College

Počet shlédnutí: 430

​​27.1.2016 • Brigádní generál v záloze František Mičánek, který v současné době na Univerzitě obrany vede Centrum bezpečnostních a vojenskostrategických studií (CBVSS), byl zvolen děkanem prestižní vojenské školy NATO Defence College (NDC) se sídlem v Římě. Do funkce děkana, která tvoří civilní protějšek velitele školy, byl zvolen v rámci stálého zasedání Vojenského výboru NATO vojenskými představiteli členských zemí aliance. NATO Defence College vznikla v roce 1951 z podnětu generála Dwighta Eisenhowera a z původního sídla v Paříži se do Říma přestěhovala v roce 1966. 

Třiapadesátiletý generál František Mičánek do armády vstoupil v roce 1988, většinu profesionální dráhy prožil u protivzdušné obrany, kde začínal ve štábu pluku, postupně se vypracoval až na velitele protiletadlového pluku. Později působil v sekci plánování sil ministerstva obrany, kterou od srpna 2011 necelé dva roky vedl. Má zkušenosti s působením v zahraničí, na konci devadesátých let byl nasazen v silách SFOR v Bosně. V květnu 2012 byl jmenován brigádním generálem a na konci června 2013 odešel do zálohy.

František Mičánek se v čele Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií podílel na přípravě vyšších důstojníků na národní úrovni. „Působnost NDC se v tomto směru liší. Připravuje totiž nejen důstojníky, ale i civilní zaměstnance pro práci v mezinárodním štábu v rámci EU a NATO," říká nově zvolený děkan římské vojenské školy. Postupy a metody její výuky dobře zná. V letech 2009 až 2011 zde působil jako ředitel jednoho z odborů. Obsah a způsob výuky se navíc staly předlohou nově koncipovaných kurzů vyšších důstojníků, které v rámci CBVSS probíhají na Univerzitě obrany od roku 2014.   

„Když generál Petr Pavel odcházel do Bruselu na svůj současný post, řekl mi, že velitel NDC Janusz Bojarski hledá někoho, kdo by mohl zastávat funkci děkana na této vojenské škole," popisuje František Mičánek podnět, který odstartoval jeho zájem o prestižní pozici a který vyústil v pondělní rozhodnutí Vojenského výboru NATO. „Je to další šance, která přináší nové možnosti a zkušenosti na mezinárodní úrovni, a v neposlední řadě mi to také dává příležitost k reprezentaci Univerzity obrany, rezortu a České republiky," hodnotí generál Mičánek význam svého zvolení.

 

Autor: Viktor Sliva

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa