Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Armádní Winter Survival 2016 byl odstartován

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Armádní Winter Survival 2016 byl odstartován

Počet shlédnutí: 1047

​​​​​​​​26.1.2016 • „Budete muset prokázat nejen vysokou úroveň schopností a dovedností ze speciální tělesné přípravy a vojenského výcviku, ale také pevnou osobní vůli a smysl pro týmovou spolupráci," uvedl k padesátce účastníků mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2016 ředitel sekce rozvoje a plánování schopností MO brigádní generál Pavel Adam. Nástupem vojáků a zapálením ohně mistrovství byl totiž v pondělí 25. ledna na Ovčárně pod Pradědem zahájen již 22. ročník této ojedinělé soutěže.

Odpoledního slavnostního zahájení se zúčastnil také rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl, jehož škola závod každoročně organizuje. V dovednostech, jak přežít v zimě v horách, bude do čtvrtka v Jeseníkách soutěžit šestnáct armádních týmů ze čtyř zemí Evropy. 

Do čtyřdenního vytrvalostního závodu se zaregistrovalo 13 domácích a 3 zahraniční vojenská družstva. V rámci Armády ČR jsou šesti družstvy reprezentovány pozemní síly, vojenské školy vyslaly čtyři týmy, dvěma družstvy je zastoupena Vojenská policie a jedním Agentura logistiky ve Staré Boleslavi. Ze zahraničí přijeli vojáci z Německa, Rakouska a Slovinska. Přitom Slovinci se soutěže účastní vůbec poprvé. 

S veškerou vojenskou parádou byl přesně v půl čtvrté zahájen otvírací ceremoniál 22. ročníku armádního Winter Survivalu. Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem. Ke shromážděným účastníkům závodu Winter Survival 2016 promluvili brigádní generálové Pavel Adam a Bohuslav Přikryl, kteří toto zimní přežití označili za prestižní a zároveň nejnáročnější, vojensky zaměřenou sportovní soutěž u nás. Oba také zdůraznili, že uznání a obdiv budou patřit všem, jež extrémně obtížný závod dojedou ve zdraví až do cíle. 

Prověrka fyzických a psychických sil vojáků začala hned po nástupu desetikilometrovým přesunem družstev za vydatného deště do prostoru prvního nouzového přespání u chaty Hubertka pod vrcholem Malý Děd. Tuto hodnocenou disciplínu zvládla všechna družstva v časovém limitu do dvou hodin, i když na místo, kde stráví noc ve sněhu, přijeli všichni mokří. A prognóza pro další dny není o moc příznivější.  


Dnes čeká vojáky druhá část třídenní vytrvalostní etapy spojená s mnohakilometrovými přesuny s veškerou výbavou pro přežití a plněním fyzicky a psychicky náročných disciplín v zasněženém horském terénu. Půjde například o zdolání horského ledopádu, překonání říčních roklí a skalních útvarů či měřený sjezd volným terénem.  


Výsledky prvního dne​

​​

 Video:

​​

Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2016, foto: Jiří Pařízek​​, video: Petr Orálek, VEV-VA

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa