Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Závod Winter Survival 2016 se blíží

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Závod Winter Survival 2016 se blíží

Počet shlédnutí: 1030

​​20.1.2016 • Příští týden se v pohoří Jeseníky uskuteční 22. ročník mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2016. Tento ojedinělý závod je v podmínkách AČR nejnáročnější zimní sportovní soutěží, která zahrnuje adrenalinové „outdoorové" disciplíny sportovního charakteru a bojové aktivity malých skupin v zasněženém horském prostředí. Soutěž pořádá Generální štáb AČR a organizačně zabezpečuje Univerzita obrany.  

Čtyřdenní vytrvalostní závod Winter Survival 2016, nad kterým převzal záštitu náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář, zahrnuje přesuny členitým terénem podle mapy s veškerou výbavou k plnění úkolů a přežití, vojenské lezení na skalách, překonávání vodních toků, horského ledopádu a umělých překážek, měřený sjezd na lyžích, přesun na sněžnicích, záchranu v lavině a přepravu zraněného člena týmu, poskytnutí první pomoci, dvě nouzová přespání ve volné přírodě apod. 

Soutěž tříčlenných družstev v podstatě simuluje činnost vojenské hlídky v zimním horském terénu a od závodníků vyžaduje vysokou úroveň individuálních schopností a dovedností, stejně jako týmovou spolupráci. Vojáci tak zúročí praktické zkušenosti z vojenského výcviku a speciální tělesné přípravy. Náročnost soutěže spočívá v tom, že úkoly vyžadují po vojácích nejen fyzický výkon a určité vojenské dovednosti, ale i správné uvažování. Důležitá je tedy schopnost dokázat se ve stresu správně rozhodnout. 


Letošního ročníku extrémně obtížného závodu se z české armády zúčastní družstva z pozemních sil, agentur MO, vojenské policie a vojenských škol. Ze zahraničí se na otevřené mistrovství přihlásili vojáci z Německa, Rakouska a Slovinska (příslušníci speciálních horských jednotek). 

Mezi pěti desítkami českých a zahraničních vojáků bude mít zastoupení také Univerzita obrany. Náročný čtyřdenní program extrémního závodu budou plnit hned dvě její družstva – jedno sestavené ze studentů brněnské Fakulty vojenských technologií a druhé vytvoří posluchači hradecké Fakulty vojenského zdravotnictví. Tříčlenné brněnské družstvo budou tvořit nadrotmistr Martin Hejda, rotmistr Jiří Procházka a rotný Miroslav Hovorka. Své předpoklady pro úspěšné dokončení závodu si společně ověřili na konci loňského roku během závodu Krkomen, který byl otevřeným přeborem velitele pozemních sil AČR a který se svým zaměřením Winter Survivalu velice blíží. 

„Na Survival jedeme určitě s tím, že chceme závod nejen dokončit, což bývá samo o sobě považováno za úspěch, ale zároveň dosáhnout co nejlepšího výsledku. Ze zkušeností víme, že konkurence má většinou navrch hlavně v otázkách přípravy, různých soustředění, ale i materiálu, což je v takovýchto soutěžích značná výhoda. Není to ovšem nic, čeho bychom se zalekli a rozhodně ze sebe chceme vydat všechno, tak abychom s naším konečným umístěním byli spokojeni především my sami a měli pocit, že víc jsme pro to udělat nemohli," říká vedoucí brněnského univerzitního týmu nadrotmistr Martin Hejda.


 
Autor: Pavel Pazdera​, foto: archiv UO

​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa